Računalništvo, telefonija
10.12.2012 10:27

Deli z drugimi:

Share

Prve kontaktne leče z zaslonom LCD

Raziskovalci z belgijske univerze v Gentu in razvojnega združenja IMEC so pripravili prvi zaslon LCD, ki ga je mogoče »vgraditi« kar neposredno v kontaktno lečo. Ta bo kot nalašč za uporabo tako v medicini kot v kozmetični in zabavni industriji.
Prve kontaktne leče z zaslonom LCD
Prve kontaktne leče z zaslonom LCD

Očala s tehnologijo razširjene resničnosti bodo po vsej verjetnosti kmalu odšla v pozabo, saj so raziskovalci z belgijske univerze v Gentu in razvojnega združenja IMEC pripravili prvi zaslon LCD, ki ga je mogoče »vgraditi« kar neposredno v kontaktno lečo (http://goo.gl/SCFNR). Novost je grajena na osnovi sferično oblikovanega substrata z aktivnimi sloji, ki lahko brez poškodb prenese postopek ekstremnega oblikovanja. Za dosego želenega cilja so uporabili izjemno tanke polimerne trake, katerih površina je morala biti povsem gladka.

Prva generacija zaslonov LCD za kontaktne leče ne bo namenjena prikazovanju podatkov, saj z obstoječo tehnologijo še ni mogoče prikazovati slik na način, da bi jih lahko oko izostrilo. Raziskovalci z belgijske univerze v Gentu in razvojnega združenja IMEC so prepričani, da bo njihov novi izum sprva mogoče uporabiti v medicini za uravnavanje prehoda svetlobe ter v kozmetični in zabavni industriji (na primer za izris simbolov in znakov).

Preden bodo kontaktne leče z zasloni LCD prišle na trg, bodo raziskovalci morali poiskati še način, kako jim zagotoviti napajalno napetost za delovanje. Za ta namen bodo po vsej verjetnosti uporabili kar sistem brezstičnega napajanja, ki je izmeno priljubljen predvsem pri proizvajalcih mobilnih naprav.


Prijavi napako v članku