Računalništvo, telefonija
20.09.2020 10:02

Deli z drugimi:

Share

Prva smrtna žrtev izsiljevalske škodljive kode!

Kriminalci so izsiljevalsko škodljivo kodo pomotoma poslali bolnišnici.
Kriminalci so izsiljevalsko škodljivo kodo pomotoma poslali bolnišnici.

Proti koncu leta smo običajno priča vedno večjemu številu kibernetskih napadov, pred njimi pa ni varen nihče. Na to so javnost nedavno opozorili iz Univerzitetne bolnišnice v Düsseldorfu, saj so bili žrtev napada izsiljevalske škodljive kode, ki je povsem ohromil delovanje njihovega informacijskega sistema. Kibernetski napad se je zgodil na začetku letošnjega septembra in je prizadel kar 30 strežniških sistemov, kar se posledično ogrozilo delovanje bolnišnice kot celote, saj zaradi nedelovanja informacijskega sistema niso bili zmožni sprejemati novih bolnikov ali izjavljati kirurških operacij.

Napad na informacijski sisteme Univerzitetne bolnišnice v Düsseldorfu bi lahko bil le eden izmed običajnih napadov, če ne bi zaradi tega eden od bolnikov, ki je potreboval nujno medicinsko pomoč, umrl. Podrobnosti o dogodku sicer niso bile objavljene, vendar so strokovnjaki prepričani, da je šlo tu za prvo žrtev napada na bolnišnični informacijski sistem. Najbolj bizarno pri vsem tem pa je to, da je šlo pri tem napadu dejansko za napako s strani hekerjev, saj so ti namesto strežnike običajnega podjetja pomotoma napadli informacijski sistem Univerzitetne bolnišnice v Düsseldorfu.

Čeprav so spletni kriminalci takoj po odkritju napake bolnišnici nemudoma poslali ključ za dešifriranje podatkov, je bilo za omenjenega pacienta žal prepozno. Če bo policija spletne nepridiprave tudi odkrila, ti ne bodo obtoženi zgolj napada na informacijski sistem ampak tudi umora. To pa bo policiji dalo še dodatno motivacijo pri lovu na nepridiprave.

Ker povrnitev datotek brez plačila odkupnine pogosto ni mogoča, vam priporočamo dodatno previdnost pri odpiranju datotek, ki jih prejmete s strani neznanih pošiljateljev, še posebej, če gre za datoteke PDF ali dokumente pisarniškega paketa Microsoft Office. Če ni potrebe, da bi neko datoteko odprli, nanjo preprosto ne klikajte. Poleg tega poskrbite za varnostno kopiranje datotek v oblak (enkrat na dan) ali zunanji pomnilniški nosilec. Tam bodo vaše datoteke precej varnejše pred okužbami in čim prej posodobite vaš operacijski sistem Windows, če tega že dalj časa niste storili. Pri tem si vsekakor velja prebrati brezplačni priročnik »Izsiljevalski virus: Obramba in ukrepanje v primeru okužbe«, ki je dosegljiv na spletnem naslovu http://bit.ly/Prirocnik-Virus-RN. Vsebuje namreč praktične napotke, kako se zoperstaviti vse bolj aktivnim izsiljevalskim kodam.


Prijavi napako v članku