Računalništvo, telefonija
01.08.2019 08:45
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prva leča z optično povečavo

Napredna leča samodejno tako poveča kot izostri sliko.
Napredna leča samodejno tako poveča kot izostri sliko.

Tehnologija in sodobna medicina sta tesno povezani, saj je slednja predvsem na račun naprednih sistemov močno napredovala. To so nedavno dokazali tudi nadobudni raziskovalci kalifornijske univerze, saj so razvili prototip nadvse zanimive kontaktne leče. Ta namreč lahko kot prva na svetu uporabniku sliko približa, ostrenje pa se izvede samodejno.

Uporaba sistema povečave, vgrajenega neposredno v lečo, je sila enostavna, saj mora uporabnik zgolj dvakrat pomežikniti. Sama leča je sestavljena iz dveh delov, pri čemer je prvi del grajen na osnovi klasične leče, sestavljene iz več plasti polimernega filma, drugi pa je dejansko nadzorni modul. Ta skrbi tako za izvedbo povečave kot tudi za samodejno ostrenje slike, za to pa uporabniku ni treba storiti ničesar.

Nadvse inovativna leča bi lahko marsikateremu posamezniku močno olajšala življenje, zato bodo raziskovalci kalifornijske univerze nadaljevali z njenim razvojem. Čeprav novost še ni primerna za vsakdanjo uporabo, so raziskovalci prepričani, da se bo to spremenilo že kmalu. Poleg povečevanja predmetov pa bi lahko novost uporabljali tudi na drugih področjih, predvsem v večpredstavnostnih in prilagodljivih očalih ter pri oddaljenem nadzoru robotov.


Prijavi napako v članku