Računalništvo, telefonija
20.11.2012 15:08
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Projekt brezplačnega omrežja v Ljubljani ustavljen

V Ljubljani bo že jeseni brezžično omrežje na voljo brezplačno, in sicer eno uro na dan.
V Ljubljani bo že jeseni brezžično omrežje na voljo brezplačno, in sicer eno uro na dan.

V prvi polovici maja je Mestna občina Ljubljana naznanila pričetek projekta, ki je razveselil marsikaterega imetnika mobilnih naprav, ki na poti potrebuje dostop do svetovnega spleta. Ta je namreč z zasebnima partnerjema, družbama Telekom Slovenije, d. d., in NIL, d. o. o., podpisala pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo in uvedbo brezžičnega omrežja na območju MOL. Mestna občina Ljubljana naj bi z brezžičnim širokopasovnim omrežjem pokrivala 90 odstotkov območja širšega centra mesta, 80 odstotkov naseljenega območja do obvoznice ter 35 odstotkov preostalega naseljenega območja.

Če gre verjeti časopisni hiši Finance, iz tega projekta žal ne bo nič. Kot vse kaže, je Telekom Slovenije začasno prekinil vse aktivnosti v povezavi z izgradnjo mestnega brezžičnega omrežja. Ukaz za zaustavitev projekta naj bi podal nov generalni direktor Telekoma Rudolf Skobe, ki je bil na mesto imenovan septembra letos. Telekom Slovenije naj bi se trenutno z Mestno občino Ljubljana in družbo NIL dogovarjal o novem obsegu sodelovanja. Ta naj bi bil znatno manjši od planiranega, s čimer bi se pocenila tudi sama vrednost projekta. Če dogovor o zmanjšanem obsegu ne bo dosežen, obstaja zelo velika verjetnost, da bo projekt padel v vodo.

Mnogi poznavalci so prepričani, da se Telekom Slovenije odreka projektu postavitve brezžičnega omrežja v Mestni občini Ljubljana zgolj zato, ker namerava v prihodnjih mesecih vsa večja slovenska mesta pokriti s hitrim mobilnim omrežjem LTE. Za ta namen bo primaknil kar 10 milijonov evrov. Ker bi uporabniki mobilnih naprav ob postavitvi brezžičnega širokopasovnega omrežja v Mestni občini Ljubljana imeli brezplačen dostop do interneta eno uro na dan, bi to lahko Telekomu Slovenije kseveda povzročilo precej poslovne škode. Razlog za odstop od pogodbe oziroma za zmanjšan obseg naj bi bil torej poslovne narave.


Prijavi napako v članku