Računalništvo, telefonija
30.06.2017 11:33

Deli z drugimi:

Share

Proizvodnja, ki se ne digitalizira dovolj hitro, jutri ne bo več konkurenčna.

Dodano vrednost predstavljajo kakovostni in povezani podatki, na osnovi katerih lahko tehnologi odpravijo anomalije, preprečijo zastoje in optimizirajo tehnološke procese.
Dodano vrednost predstavljajo kakovostni in povezani podatki, na osnovi katerih lahko tehnologi odpravijo anomalije, preprečijo zastoje in optimizirajo tehnološke procese.

Podjetjem, ki so vezana na avtomobilsko industrijo in mladim podjetjem, ki temeljijo na poslovnih modelih digitalizacije, je že več let znano, kako pomembno se je hitro odzivati na digitalizacijo. Veliko drugih pa zaostaja, saj se prepočasi lotevajo prenove procesov.

Tveganje, ki ga s tem prevzemajo, je zelo visoko in ga lahko primerjamo z zdravjem – zanj je treba skrbeti in ga ohranjati, ne pa čakati, da se razvije bolezen, saj je ta lahko usodna. Zelo veliko se govori in piše o digitalizaciji, manjkajo pa akcija oziroma konkretni koraki, ki bodo Slovenijo in proizvodna podjetja s 17. mesta na lestvici Indeksa digitalnega gospodarstva in družbe dvignili višje. Bistvene sestavine uspeha digitalizacije v proizvodnih podjetjih so zagotovitev pravih kompetenc, prepoznava ključnih področij ter prenova, digitalizacija in optimizacija poslovnih procesov. Razlike, ki nastaja med tistimi, ki sledijo digitalizaciji, in tistimi, ki zaostajajo, kmalu ne bo več mogoče nadomestiti.


Brezpapirna proizvodnja

Poveden primer uspešne digitalizacije proizvodnje najdemo v podjetju Metrel, kjer so se z digitalizacijo v proizvodnji lotili zmanjševanja napak, saj se zavedajo, da je prepozno, če napako ugotovi kupec. Z implementacijo rešitve za spremljanje proizvodnje Kopa Utrip.pro so izvedli prehod iz papirne proizvodne dokumentacije v elektronsko ter elektronsko distribucijo dokumentacije neposredno na delovna mesta.

Uvedli so tudi preprosto beleženje dela delavca na delovnem mestu in tako postavili podlago za tehnološko optimizacijo proizvodnih postopkov. Digitalna preobrazba je uvedla še rešitev za sledljivost materiala od proizvajalca do končnega izdelka (s črtnimi ter QR-kodami) ter povezala skladiščne in proizvodne logistične procese. Za piko na i so v Metrelu integrirali še robotsko omaro. Tako so na ravni serijske številke izdelka pridobili neposreden in celovit vpogled v sledljivost po materialu in delu ob izdelavi izdelka ter jasen vpogled v dodatna opravila, kot so posodobitve programske opreme in servisni posegi.

Dobički so tudi v majhnih serijah

Majhna in srednja podjetja so vse bolj prisiljena iskati tržne niše in z optimalno organiziranostjo tudi pri manjših, zahtevnih serijah dosegati dobiček. Pri naročniški ali maloserijski proizvodnji že majhna napaka v oceni izvedbe lahko pomeni, da bo izdelek ustvaril izgubo. Pri tem imajo pomembno vlogo znanje in izkušnje. Priprava tehnologije in normativov za majhne serije je lahko tako zahtevna, da je cena končnega izdelka preprosto ne prenese oziroma zanjo ni časa.

Slovenjgraško podjetje Kopa je razvilo posebno izvedbo sistema Utrip.pro za maloserijsko naročniško proizvodnjo. Ta je sposobna ob izdelavi novega izdelka pri prvih kosih od stroja pridobiti in zapisati referenčne čase – normative in potem spremljati, kdaj se spet pojavi enak ali podoben izdelek. V primeru odstopanja se sprožita obveščanje in eskalacija, poleg tega se spremlja še trend porabljenega časa za enak izdelek in korekcije referenčnih – normativnih časov.

Da so podatki še natančnejši, se v določenem intervalu, na primer vsakih deset sekund, vzorči hitrost strojev. Tako se nadzoruje, ali se hitrost izdelave, od katere so lahko odvisni končna kakovost izdelka, izmet in zastoj, res izvaja skladno s postavljenimi normativi.

Rešitev spremlja tudi normative dela zaposlenih, in sicer prek prijave delavcev na stroj ter z avtomatskim beleženjem delovnega časa na delovnih nalogih. »Tudi manjša podjetja, s serijami od deset do sto izdelkov, potrebujejo spremljanje proizvodnje, če želijo dobičkonosno izpolnjevati obveze do strank.

Z rešitvijo Utrip.pro spremljajo parametre, ki so ključni za njihov proizvodni proces in v primeru novih izdelkov dinamično prilagajajo normative. Tako imajo lahko naročilo izpolnjeno, še preden bi konkurenca pripravila tehnologijo,« pojasnjuje Domen Ocepek, vodja razvoja sistema ERP v družbi Kopa. Rešitev podpira tudi optimizacijo porabe materiala. Povezana je namreč s sistemom za vodenje zalog materiala po dimenzijah in zaposlenim lahko predlaga uporabo najprimernejšega kosa materiala. S tem podjetje poveča izkoristek materiala, kar pri uporabi dragih surovin ustvari znatne prihranke.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KOPA d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri KOPA d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KOPA d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku