Računalništvo, telefonija
04.06.2008 12:18

Deli z drugimi:

Share

Prodaja računalnikov v Sloveniji nekoliko upadla

Na tržiščih osebnih računalnikov Slovenije, Hrvaške in Srbije je bilo v prvem četrtletju 2008 prodano skupno 220.251 enot oziroma 42 odstotkov več kot v istem obdobju lani. To je skupna vsota ločenih četrtletnih tržnih raziskav, ki jih analitska hiša IDC Adriatics opravlja v omenjenih državah.

Število prodanih enot v prvem četrtletju 2008 se je glede na isto obdobje lani najbolj povečalo v Srbiji in sicer kar za 78 odstotkov. Tam je bilo hkrati tudi največ prodanih enot med tremi opazovanimi državami v regiji. Istočasno se je prodaja osebnih računalnikov na Hrvaškem povečala za 45 odstotkov, v Sloveniji pa zmanjšala za 10 odstotkov. Na Hrvaškem in v Srbiji je bil najbolj dinamičen segment trga segment prenosnikov, ki je rasel nekajkrat hitreje od celotnega tržišča.

Slovenija: Namiznih računalnikov spet največ
V prvem četrtletju 2008 je IDC v Sloveniji zabeležil skupno 36.857 prodanih enot ali 10 odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Padec prodaje je bil viden v vseh segmentih tržišča, saj je segment namiznih računalnikov padel za 10, segment prenosnikov za 11 in segment strežnikov za 3 odstotke. V tem obdobju je bilo v Sloveniji prodanih 15.028 prenosnikov, 20.513 namiznih računalnikov in 1316 strežnikov.

Prvo mesto na slovenskem tržišču je spet prevzel segment namiznih računalnikov, ki predstavlja 56 odstotkov celotnega trga. Tržni delež prenosnikov je znašal 41 odstotkov, delež strežnikov pa 3 odstotke.

Prvo četrtletje 2008 je bilo v Sloveniji zaznamovano z visoko inflacijo, velikim padcem borznega indeksa, napovedanimi stavkami sindikatov in spošnim dvigom življenjskih stroškov. Vse to je vplivalo na padec zaupanja potrošnikov in poslovnih subjektov, kar je posledično vplivalo tudi na padec povpraševanja in, skladno s tem, na slabše prodajne rezultate v primerjavi z istim obdobjem lani.

Vodilno mesto na slovenskem tržišču osebnih računalnikov po prikazanih rezultatih še vedno pripada Hewlett-Packardu, sledita mu pa Lenovo na drugem in Comtron na tretjem mestu.

Hrvaška: Začetek prevlade prenosnikov?
Po podatkih četrtletne raziskave analitske hiše IDC Adriatics je bilo v prvem četrtletju 2008 na Hrvaškem prodanih 83.179 osebnih računalnikov, ali kar 45 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Prodaja se je zelo povečala v segementu prenosnikov, med tem ko sta segmenta namiznih računalnikov in strežnikov rasla približno enako hitro. V tem obdobju je bilo prodanih 42.265 prenosnikov z rekordno rastjo kar 93 odstotkov, medtem ko je število prodanih osebnih računalnikov zraslo za 16 odstotkov na 39.149 enot. Segment x86 strežnikov je v istem obdobju zrasel za 18 odstotkov na 1.765 enot.

Prodajni rezultati na področju prenosnikov so povezani z velikim povpraševanjem v maloprodajnem sektorju. Javni razpisi v sektorjih telekomunikacij, komunalnih služb, bančništva, državne administracije in industrijske proizvodnje so razlogi za rast prodaje prenosnikov in osebnih računalnikov na hrvaškem tržišču.

Gledano po posameznih segmentih, je največji delež prevzel segment prenosnikov, ki ima 51-odstotni tržni delež. Sledi mu segment namiznih računalnikov, ki je padel na 47 ostotkov tržišča. Tržni delež segmenta x86 strežnikov je znašal nekaj več kot 2 odstotka.

Vodilni ponudnik osebnih računalnikov na hrvaškem tržišču v prvem četrtletju 2008 je bil Hewlett-Packard, druga je bila M San Grupa, tretje mesto pa je zasedel Acer.

Srbija: Skokovita rast
Na srbskem tržišču osebnih računalnikov je bilo v prvem četrtletju 2008 prodanih skupno 100.215 enot, ali kar 78 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Tudi na tem tržišču je bila v segmentu prenosnikov dosežena izjemna, 97 – odstotna rast. Kljub temu je bilo največ prodanih enot v segmentu namiznih računalnikov, ki je zrasel za 72 odstotkov na 68.453 enot. V istem času je bilo prodanih 30.268 prenosnikov in 1.494 strežnikov. Namizni računalniki predstavljajo 68 odstotkov celotnega srbskega trga osebnih računalnikov, prenosniki 30 in x86 strežniki preostalih 2 odstotka.

Dobro prodajo namiznih računalnikov je pospešilo sodelovanje z veletrgovinami kot so Maxi, Metro, Tempo in Megastor. Povečanjo povpraševanje po prenosnikih pa je posledica nižjih cen in zmogljivosti, podobnih tistim, ki jih imajo namizni računalniki.

Po številu prodanih enot je na prvem mestu Com Trade, na drugem Hewlett-Packard, na tretjem pa Fujitsu Siemens.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več