Računalništvo, telefonija
13.10.2013 09:17
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prodaja računalnikov še vedno v prostem padu

Povpraševanje po osebnih računalnikih je bilo v zadnjem četrtletju za okoli 8 odstotkov nižje, saj je trgovcem po svetu uspelo prodati le dobrih 80 milijonov naprav. Daleč največje povpraševanje je bilo po računalniških sistemih Lenovo, HP in Dell.
Zanimanje za nakup osebnih in prenosnih računalnikov je iz leta v leto manjše!
Zanimanje za nakup osebnih in prenosnih računalnikov je iz leta v leto manjše!

Najnovejši raziskavi analitskih hiš Gartner in IDC sta pokazali, da so namizni in prenosni računalniki v zadnjem četrtletju ponovno izgubili precejšen tržni delež, predvsem na račun izjemne priljubljenosti pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov. Povpraševanje po osebnih računalnikih od meseca julija do septembra je bilo namreč za okoli 8 odstotkov nižje kot v prejšnjem četrtletju, saj je trgovcem po svetu uspelo prodati le dobrih 80 milijonov naprav. Padec prodaje računalnikov je presenetil tudi največje poznavalce, saj se je doslej prodaja tovrstnih naprav vedno povečala tik pred pričetkom novega šolskega leta.

Raziskavi analitskih hiš Gartner in IDC sta še razkrili, da se je sicer malenkostno povečala prodaja namiznih in prenosnih računalnikov s prednameščenim operacijskim sistemom Windows 8, medtem ko so se lastniki starejših računalnikov odločili za prehod iz sistema Windows XP na Windows 7. Daleč največje povpraševanje je bilo po računalniških sistemih Lenovo, HP in Dell. Medtem ko na svetovni ravni vodilno mesto zaseda podjetje Lenovo, v ZDA prednjači konkurenčni HP. Apple je onkraj luže začuda šele na tretjem mestu.


Prijavi napako v članku