Računalništvo, telefonija
21.04.2020 13:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prodaja prenosnikov in ostale tehnologije podira rekorde

Prodaja prenosnikov in ostale tehnologije podira rekorde
Prodaja prenosnikov in ostale tehnologije podira rekorde

Nekatere države sicer postopoma že sproščajo varnostne ukrepe v boju proti novemu koronavirusu, medtem ko velika večina držav še vedno “ostaja doma”. Tisti, ki še niso, svoje pisarne in delovna okolja prenašajo domov, kjer pa pogosto ugotovijo, da nimajo vse potrebne infrastrukture in virov, ki jih potrebujejo za opravljanje svojega dela na daljavo. Posledice? Velik porast prodaje tako spletnih kamer, monitorjev, prenosnikov, tiskalnikov, kot tudi ostale “manj nujne” tehnologije. V določenih segmentih beležijo tudi 100-odstotno rast prodaje v zgolj nekaj tednih. O teh trendih poročajo tako svetovni velikani, kot sta Best Buy in Walmart, prav tako pa tudi slovenski trgovci, kot je Big Bang.

Dejstvo je, da te številke ne bodo ostale na takšni ravni za vedno. Možno je celo, da smo vrh že dosegli, vendar pa je še bolj pomembno to, da potrošniki ugotavljajo, da morda pametni telefon ni čisto dovolj.

Kaj torej kupujemo?

Pri Walmartu beležijo največjo rast prodaje na področju prenosnikov, tablic in tiskalnikov, medtem ko pri Best Buyju najbolje prodajajo prenosnike, monitorje in spletne kamere. Po podatkih raziskave podjetja NPD Group je prodaja prenosnikov in namiznih računalnikov v ZDA zrasla za 40 odstotkov, prodaja tipkovnic pa za 64 odstotkov. Vsi ti podatki so za prve tri tedne marca 2020 (v primerjavi z istim obdobjem lani).

Po pisanju Financ je je pri Big Bangu najbolj povečal obisk njihove spletne strani, tudi za petino, veliko več, kot doslej je tudi opravljenih nakupov. “Mi smo zato okrepili to ponudbo in povečali število izdelkov v spletni prodajalni, pa tudi nabor dodatnih storitev, kot sta financiranje in zavarovanje, tako da ljudem ni več treba fizično v trgovino, če ne želijo,” razlaga Uroš Mesojedec, generalni izvršni direktor Big Banga.

Zanimivo je predvsem to, da se je trg prenosnikov v zadnjih letih soočal s slabšanjem prodaje, zdaj pa je ta poskočila v višave. Tudi v Big Bangu opažajo podoben trend, kot v tujini. Povečala se je prodaja tablic, prenosnih računalnikov in vse preostale pisarniške opreme, zaloga nekaterih specializiranih profesionalnih prenosnih računalnikov je pošla – in jih tudi ni mogoče dodatno nabaviti.


Prodaja se bo zagotovo normalizirala

Kot že omenjeno bi lahko vrh prodaje bil že mimo. NPD Group trdi, da so naprave, ki so jih ljudje zdaj množično kupovali, v večini preostanek zimske sezone, ko so trgovci delali zalogo, zaradi strahu dogajanjem na Kitajskem. Torej je večina tehnologije, ki je bila prodana zdaj, v bistvu ostanek te zaloge. Zdaj, ko se bo situacija umirjala, bodo prišle težave zaradi manka delov, kar bi se lahko poznalo pri zamudah pri proizvodnji itd.


Za konec pa naj izpostavimo še en vidik, in sicer vidik recesije. Ljudje so si bili primorani kupiti vso zgoraj omenjeno tehnologijo, če so želeli nadaljevati normalno delo, ostati v stiku z ostalimi itd. V času finančne krize ljudje ne trošijo za ne najbolj nujne stvari kajne? Čas bo pokazal, kako se bodo obnašali potrošniki na področju tehnologije.


Prijavi napako v članku