Računalništvo, telefonija
16.07.2018 09:03
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prodaja osebnih računalnikov po šestih letih ponovno v porastu

Slovenci smo trikrat bolj aktivni na računalnikih kot na mobilnih telefonih.
Slovenci smo trikrat bolj aktivni na računalnikih kot na mobilnih telefonih.

Na spletu še vedno odmeva nedavna raziskava, ki so jo opravili raziskovalci priznanih analitskih podjetji Gartner in IDC na področju osebnih računalnikov. Ta je namreč pokazala, da se je prodaja osebnih računalnikov po kar šestih letih ponovno začela povečevati. Od leta 2012 so namreč proizvajalci osebnih računalnikov beležili upad povpraševanja, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa se je povpraševanje po teh napravah povečalo za 2,7 odstotka.

V zadnjih treh mesecih so proizvajalci prodali med 62,1 milijona in 62,3 milijona osebnih računalnikov po vsem svetu, kar med vodilnimi podjetji vzbuja kar precej upanja. Gartnerjevi analitiki sicer menijo, da je treba te informacije upoštevati kot kazalnike tržne stabilnosti, ne pa kot znatno okrevanje trga osebnih računalnikov, čeprav je bil porast povpraševanja po njih zabeležen na vseh svetovnih trgih. Največ povpraševanja je bilo sicer zabeleženega na področju poslovnih računalnikov, piko na i pa je seveda prispeval operacijski sistem Windows 10.

Pri podjetju Garner so zaradi tega prepričani, da se bo trend rasti prodaje osebnih računalnikov nadaljeval vsaj še dve leti, saj se bo velika večina uporabnikov premaknila na “desetko”. K povečanju povpraševanja po osebnih računalnikih pa so svoje seveda prispevali tudi osebni računalniki Chromebook, saj za nizko ceno ponujajo veliko. Med tremi največjimi proizvajalci osebnih računalnikov pa najdemo podjetja HP, Lenovo in Dell, na četrtem mestu pa je Apple.


Prijavi napako v članku