Operacijski sistemi
04.12.2012 12:17

Deli z drugimi:

Share

Prodaja računalnikov z Windowsi 8 za petino manjša

Trgovci so izrazili veliko mero nezadovoljstva nad računalniki s prednameščenimi operacijskimi sistemi Windows 8, saj jim je doslej uspelo prodati kar za petino manj naprav kot v enakem obdobju lani. Ti za slabo prodajo krivijo predvsem proizvajalce osebnih in prenosnih računalnikov.
Microsoft je do sedaj prodal že več kot 40 milijonov licenc za Windows 8.
Microsoft je do sedaj prodal že več kot 40 milijonov licenc za Windows 8.

Microsoft je konec novembra naznanil, da mu je od uradnega začetka trženja operacijskega sistema Windows 8 uspelo prodati že več kot 40 milijonov kopij. Čeprav je bilo v dobrem mesecu dni po izidu Oken 8 prodanih več licenc kot za operacijski sistem Windows 7, so trgovci z njim vse prej kot zadovoljni, saj jim je doslej uspelo prodati kar za petino manj računalniških sistemov ko v enakem obdobju lani. To je pokazala nedavna raziskava, ki so jo opravili raziskovalci analitskega podjetja NPD Group (http://goo.gl/sbTPA).

Trgovci so skupno zabeležili 9-odstotni upad prodaje na področju osebnih računalnikov in kar 24-odstotno manjše povpraševanje po prenosnikih. Od tega je bil operacijski sistem Windows 8 nameščen le na 58-odstotkih prodanih računalnikih, medtem ko je pred letom dni za operacijski sistem Windows 7 ta delež znašal kar zavidljivih 83-odstotkov. Ker trgovcem prodaja računalnikov z novim operacijskim sistemom ne gre dobro od rok, ne preseneča podatek, da Windows 8 trenutno »obvladuje« le odstotek trga.

Zanimivo je predvsem to, da trgovci za slabo prodajo osebnih in prenosnih računalnikov ne krivijo operacijski sistem Windows 8 ampak proizvajalce. Ti namreč doslej še niso ponudili v prodajo zadostne količine računalnikov, kjer bi nova Okna lahko prišla do izraza. Poleg tega so tovrstni računalniki v povprečju za preračunanih 34 evrov dražji od primerljivih sistemov z Windowsi 7. Čeprav je razlika v ceni majhna, je v času gospodarske in finančne krize ter visoke stopnje brezposelnosti pomemben vsak privarčevan evro.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku