Procesorji
21.12.2010 09:09
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Procesorji Intel Sandy Bridge ugledali luč sveta

Procesor Intel z vgrajeno grafiko je kot nalašč celo za igranje zahtevnejših računalniških iger.
Procesor Intel z vgrajeno grafiko je kot nalašč celo za igranje zahtevnejših računalniških iger.

Podjetje Intel je na letošnjem avgustovskem sejmu IDF predstavilo novo generacijo procesorjev za osebne in prenosne računalnike, ki nastajajo pod razvojno oznako Sandy Bridge. Tu gre za procesorje družin Core i3, Core i5 in Core i7, ki so izdelani s pomočjo 32-nanometrske tehnologije in imajo vgrajeno zmogljivo grafično kartico. Procesorji Sandy Bridge so opremljeni še s povsem novim podnožjem LGA-1155.

Čeprav bodo procesorji Intel Sandy Bridge uradno na voljo šele konec januarja, so ti že naprodaj na Daljnem vzhodu. Japoncem je na voljo štirijedrni model Core i7-2600, ki podatke preračunava s taktom 3,4 gigaherce. Za shranjevanje vmesnih izračunov je na voljo osem megabajtov drugonivojskega predpomnilnika L2. V jedro procesorja sta vgrajena še dvokanalni pomnilniški krmilnik DDR3 in grafično jedro Intel HD 2000.

Zmogljivi procesor Intel Core i7-2600 podpira napredno tehnologijo Turboboost, ki računalniškemu sistemu omogoča prilagajanje širokemu krogu delovnih opravil. Novinec pri polni obremenitvi porabi do 95 vatov električne moči. Za hlajenje je poskrbljeno z hladilnim rebrom iz aluminija in bakreno sredico. Za nakup procesorja Intel Core i7-2600 je na daljnem vzhodu potrebno odšteti preračunanih 225 evrov.

Za nekoliko manj zahtevne računalničarje sta na voljo procesorja Core i5-2300 in Core i5-2400. Ta podatke preračunavata s taktom 2,8 gigaherca oziroma 3,1 gigaherce. Njihova maloprodajna cena se giblje okoli preračunanih 150 evrov oziroma 140 evrov. Zmogljivi procesorji Intel Sandy Bridge i5 in i7 so pri nas že naprodaj. Model i3 bo na voljo konec februarja.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku