Računalništvo, telefonija
25.09.2020 12:34

Deli z drugimi:

Share

Procesorji AMD Ryzen 6000 s podporo za pomnilnike DDR6?

Procesorji AMD Ryzen 5000 naj bi bili zlahka kos tudi najzahtevnejšim opravilom.
Procesorji AMD Ryzen 5000 naj bi bili zlahka kos tudi najzahtevnejšim opravilom.

Povpraševanje po prenosnih računalnikih s procesorji AMD je iz dneva v dan večje, zato se zanje vse pogosteje odločajo tudi vodilni proizvajalci osebnih računalnikov. Zato ne preseneča, da naj bi že do konca letošnjega leta podjetje AMD s svojimi procesorji družine Ryzen obvladoval že 20 odstotkov trga prenosnih računalnikov. Ta delež pa bi lahko bil še večji, zasluge za to pa naj bi imeli novi procesorji družine Ryzen 4000, ki so še korak boljši od trenutne družine Ryzen 3000.

Pri podjetju AMD pa že gledajo v prihodnost, saj naj bi leta 2022 ponudili v prodajo povsem novo generacijo procesorjev za osebne računalnike. Tu bo šlo za procesorje družine Ryzen 6000, ki bodo temeljili na osnovi procesorskih jeder Zen 3 ali celo Zen 3+ ter bodo za preračunavanje grafičnih vsebin imeli na voljo grafično jedro z zgradbo RDNA 2. Po vsej verjetnosti bodo novinci podpirali tudi hitre sistemske pomnilnike DDR5 in LPDDR5 ter podatkovni vmesnik PCI Express 4.0.

Procesorji AMD družine Ryzen 6000 naj bi podpirali sistemske pomnilnika DDR5 do frekvence 5.200 megahercev ter naj bi podpirali do 20 podatkovnih linij PCI Express 4.0. Ker bodo novinci izdelani s pomočjo 6-nanometrske tehnologije, bodo končnim uporabnikom prinesli številne ugodnosti. Med njimi bomo našli zmogljivejše preračunavanje podatkov in manjše segrevanje, saj naj bi ti pri delovanju porabili precej manj električne energije. Več o novincih pa naj bi bilo znanega kmalu.


Prijavi napako v članku