Namizni računalniki
21.05.2012 17:00
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Procesor in povezava Wi-Fi v ohišju kartice SD

Modul Electric Imp da običajnemu električnemu vezju tako »možgane« kot povezavo v svetovni splet.
Modul Electric Imp da običajnemu električnemu vezju tako »možgane« kot povezavo v svetovni splet.

Sodobni proizvodni procesi omogočajo izdelavo izjemno kompaktnih naprav. To dokazuje sistem Electric Imp, ki je bil javnosti prvič predstavljen na sejmu Maker Faire Bay Area 2012. Tu dejansko gre za modul, ki v ohišju običajne kartice SD združuje energijsko varčni procesor ARM Cortex M3 in vgrajeno brezžično povezavo Wi-Fi. Čeprav ima novost povsem enake priključke kot običajne pomnilniške kartice SD, ga seveda ne moremo uporabljati v mobilnih napravah.

Modul Electric Imp je uporaben le v navezi z namenskimi ploščami. Ta namreč običajnemu električnemu vezju da tako »možgane« kot povezavo v svetovni splet. Z njimi lahko preko brezžične povezave upravljamo z zunanjimi napravami, vključno s pametnimi mobilnimi telefoni, ki temeljijo na osnovi mobilnega operacijskega sistema iOS in Android. Programiranje modula Electric Imp je mogoče tako v programskem jeziku Java kot C. Novinca lahko prelevimo v enostaven sistem za upravljanje z diodami LED, sedem segmentni števec, napravo za merjenje nivoja vode, sistem za upravljanje s pralnim strojem, modul za tiskanje računov in še mnogo več. Z njim se lahko celo dostopamo do spletnih storitev, kot je na primer družbeno omrežje Twitter.

Modul Electric Imp bo naprodaj konec junija. Zanj naj bi bilo potrebno Onkraj luže odšteti okoli preračunanih 19 evrov. Skupaj z novincem bodo seveda naprodaj tudi plošče. Osnovna prototipna plošča »April« bo naprodaj za preračunanih 5,5 evrov. Plošča s kodno oznako »Hannah« v vrednosti preračunanih 19 evrov bo vključevala še svetlobni senzor, diode led, pospeškomer, temperaturni senzor, potenciometer, dva gumba, dva servomotorja in nosilec za baterijo. Nekoliko cenejša plošča »Duino« vrednosti preračunanih 17 evrov pa bo namenjena brezžičnemu upravljanju naprav.


Prijavi napako v članku