Telefonija
22.06.2006 06:13

Deli z drugimi:

Share

Primerjalni cenik telefonije (izdelkov in storitev)

Spletni iskalnik najnižjih cen www.ceneje.si je odprl novo področje: Telefonijo. V okviru Telefonije bodo tako lahko uporabniki primerjali cene, kakovost in ostale lastnosti izdelkov in storitev iz tega področja.

Primerjava izdelkov/storitev in cen v Telefoniji je sestavljena iz 6 področij – GSM aparati, GSM paketi, stacionarna, VoIP in mobilne vsebine – igre ter mobilne melodije in ozadja. Prav trg mobilnih vsebin je v zadnjem času v strmem vzponu, saj ljudje želijo dati osebno noto svojim mobilnikom in njihovi uporabi. Tako se na tem področju že razvijajo posebne modne muhe, ki ponujajo posameznikom personalizacijo oz. identifikacijo svojih mobilnikov z določenimi mobilnimi vsebinami. Tako si lahko izberete zvonenje svojega telefona od svoje priljubljene popevke ali pa posneto sporočilo, ki nas bo spravljalo v dobro voljo ali nas pripravilo na komunikacijo s klicočim.

Potrošniki bodo lahko v Telefoniji primerjali cene GSM aparatov in se odločali ali je bolje kupiti aparat skupaj s paketom-pogodbo pri mobilnem operaterju ali pa v prosti prodaji. Pri tem jim bo pomagal posebej razviti kalkulator, kjer si bodo lahko natančno izračunali svojo porabo pri posameznem paketu, glede na svoje navade uporabe GSM aparata. Skupno porabo bodo lahko primerjali tudi s prihrankom pri nakupu GSM aparata. Tako bo potrošnik lahko ugotovil, ali popust pri nakupu aparata s sklenitvijo-podaljšanjem naročniškega paketa odtehta večjo mesečno porabo na račun izbire drugega paketa. Prav tako si bodo lahko preprosto izračunali, kateri paket je najcenejši glede na svoje navade. V telefoniji bo možno tudi primerjati slušalke za GSM aparate, stacionarne aparate in razne dodatke.

Trg VoIP izdelkov v Sloveniji je sicer številčno še šibek, vendar lahko pričakujemo da bo že v bližnji prihodnosti zanimiv za mnogo širši krog ljudi, saj uporaba te tehnologije bistveno zmanjšuje stroške komuniciranja.

Primerjava 140 trgovin, 10.000 izdelkov, 40.000 ponudb
Na ceneje.si so objavljene sveže ponudbe več kot 140 trgovin, tako tistih, ki imajo ponudbe na svojih spletnih straneh kot od tistih, ki spletnih strani nimajo. Število izdelkov, katerim ceneje.si primerja cene in ostale lastnosti je preseglo 10.000, število ponudb za te izdelke pa 40.000, kar pomeni da je to največja baza ponudbe tovrstnih novih izdelkov v Slovenji. Število trgovin, katerih ponudbe se bodo primerjale pa se bo še povečevalo, saj interes trgovin z naraščanjem pomena in obiska portala narašča. Že v tem trenutku je kar nekaj trgovin, ki čakajo, da se njihove ponudbe uvrstijo na portal. Zaradi velikega navala in potrebne priprave pred vključitvijo nove trgovine prihaja do krajših čakalnih dob za nove trgovine.

Prihod tujih ponudnikov na slovenski splet
Na Ceneje.si zagotavljajo da bo to zelo kmalu, saj so jih ponudniki iz sosednjih držav že sami kontaktirali in izrazili interes objavljati svoje ponudbe na Ceneje.si. Tako lahko s prihodom tujih spletnih trgovcev, kjer so cene na mnogih področjih bistveno nižje, pričakujemo še dodatno znižanje cen izdelkov zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov na slovenskem spletu in s tem na slovenskem trgu. Naj navedemo samo primer, ko je Avstrijska trgovina v Maju oglaševala LCD plazmo znanega svetovnega proizvajalca po več kot 20% ceneje, kot je bila cena v tistem času od najcenejšega poudnika v Sloveniji.


Prijavi napako v članku