Računalništvo, telefonija
09.02.2018 12:00

Deli z drugimi:

Share

Primerjajte Bitcoin in Ether

Primerjajmo Bitcoin in Ether
Primerjajmo Bitcoin in Ether

Pri današnji kriptomrzlici je vprašanje mnogih uporabnikov sledeče: V kaj se splača vložiti? Ali se sploh še to splača? V kaj naj vložim? Ali je tveganje? Za začetek, tveganje je pri vsakem poslu, pri kripto valutah je to tveganje zelo visoko, zato vložite le po zdravi presoji in ne vsega premoženja.


Čeprav je na tržišču še kar nekaj različnih kriptovalut, katerim ni konca ne kraja, med drugimi tudi Litecoin, Dogecoin in podobni, vendar vsi delujejo na istem principu. Verižne transakcije.


Če primerjamo Bitcoin in Ether, je glavna razlika predvsem v ceni. Tako je Bitcoin po začetnem skoku iz 20.000$ padel na okrog 7000$ danes, medtem ko se je Ether povzpel iz parih centov na okrog 400$.


Mnogo stvari pa imata skupnega. Tako sta oba brez centralnega nadzora, torej sta odprtokodnega značaja, s katerimi lahko opravljamo delno anonimno plačevanje oziroma izmenjavanje sredstev.


Oba sta tudi zelo nepredvidljiva, saj pri današnji tehnologiji, se pogosto zalomi ravno v najpomembnejšem trenutku, to je ko je vrednost visoka in želimo virtualne kovance prodati ali pa je vrednost nizka in prodaja naraste. Tako je naprimer Ether izgubil skoraj vso svojo vrednost v enem dnevu, junija lani, ko je iz okrog 319$ padel na samo 10 ameriških centov, vendar se je hitro opomogel.

Obe kriptovaluti “poganja” tehnologija verižnih transakcij oziroma t.i. Blockchain, kjer se vsaka transakcija zapiše na javno mesto in noben ni lastnik tega seznama, saj so lastniki vsi, ki pri tem žeijo sodelovati. Tako se prepreči dvojno zapravljanje sredstev ali pa, da bi nekdo zatrjeval da je sredstva posredoval, pa jih sploh ni.

Glavna razlika teh verižnih transakcij je predvsem pri Ethru, kateri uporablja Ethereum verigo, kjer pa obstajajo t.i. “pametne pogodbe”, katerih Bitcoin nima. S tem ne da samo sledi transakcijam, ampak jih lahko tudi programira. Tako na primer, lahko svoja sredstva vlagamo, hranimo in zapravljamo, kar pomeni, da praktično denar dela namesto nas.

Pametne pogodbe ponujajo, ne samo izmenjavo denarja, ampak tudi delnic, sredstev, praktično karkoli, brez potrebe po odvetniku ali notarju. Tako odstrani posrednika v celoti, kar pomeni tudi privarčevana sredstva.

Tako je Bitcoin primeren bolj za pridobivanje in zapravljanje denarja, medtem ko Ether ima tudi druge priložnosti, katerih Bitcoin nima. Vse od iger na srečo pa do bančnih inštitucij. Zato tudi mnoga večja podjetja bolj podpirajo Ether kot pa Bitcoin.

Kakorkoli zaključimo, vso pozornost, ki jo je pridobival Bitcoin skozi leta, ni več edini.


Nedavno pa smo se tudi v uredništvu Računalniških novic preizkusili v nakupovanju kriptovalut. Več si lahko preberete na povezavi https://www.racunalniske-novice.com/novice/dogodki-in-obvestila/kako-najbolj-enostavno-kupiti-bitcoin.html.


Prijavi napako v članku