Računalništvo, telefonija
10.10.2020 09:00

Deli z drugimi:

Share

Prime Day vs. Black Friday: kdaj nakupovati?

Prime Day vs. Black Friday: Kdaj nakupovati?
Prime Day vs. Black Friday: Kdaj nakupovati?

Že razmišljate, ali bi se udeležili Amazonovega nakupovalnega praznika, ki se začne čez nekaj dni, “Prime Day”, ali pa bi morda bilo bolje počakati na “Black Friday”?

“Prime Day”, ki je do zdaj vedno potekal julija, je že dolgo časa eden glavnih nakupovalnih praznikov, kateremu se je sčasoma pridružilo tudi nemalo drugih trgovcev. Zaradi globalne pandemije novega koronavirusa je Amazon leto “Prime Day” zamaknil na 13. in 14. oktober. “Prime Day” ima tako vlogo neuradnega začetka prazničnih nakupov in ne več “poletnega božiča”, katerega smo se veselili julija.

Ta datumski premik bo pod pritisk postavil več trgovcev, ki sicer največje popuste pripravijo v času ostalih dveh viralnih nakupovalnh praznikov “Black Friday” in “Cyber Monday”. Kupci bodo namensko iskali popuste in akcijska znižanja, kar pa ne sme presenetiti trgovcev. Walmart in Target sta že naznanila, da bosta za svoje kupce pripravila posebno ponudbo, ki bo terminsko sovpadala z Amazonovim “Prime Dayjem”.

Trgovci so se leta trudili,da bi vsak za svoje kupce pripravili karseda privlačno ponudbo in to čim prej pred prazničnimi nakupi, po navadi že okrog noči čarovnic. Rezultati in reakcije kupcev so bile mešane, saj sta “Black Friday” in “Cyber Monday” ostala glavna nakupovalna dogodka. Kakorkoli že, letos imajo kupci precej razlogov, zakaj nakupe opraviti prej, še posebej zdaj, ko “Prime Day” prihaja sredi oktobra.

Glavni razlogi, zakaj kupiti prej

Dejstvo je, da so dobavne verige po vsem svetu v težavah, pošiljke potujejo počasneje kot sicer, kar se pozna predvsem pri naročilih novih produktov. Po drugi strani pa ni bilo nikoli več zanimanja za spletne nakupe kot v tem času.

Kupci se opisanih težav zavedajo, mnogi so jih že doživeli na svoji lastni koži in zato si želijo zagotoviti, da dobijo svoje izdelke pravočasno, po možnosti pred božično-novoletnimi prazniki. “Če jih najdete, jih takoj rezervirajte in pokupite,” govori o najnovejših in najbolj zaželjenih izdelkih Sara Skirboll, strokovnjakinja za nakupovalne trende pri spletni strani RetailMeNot. Kot pravi sama se zna zgoditi, da novembra teh istih izdelkov ne bo več na voljo.

Trgovci pričakujejo naval na začetku, kar lahko pomeni, da bodo največji popusti ravno v času “Prime Dayja”. Skirbollova pravi, da pričakuje, da bodo ta znižanja večja, kot za “Black Friday” ali “Cyber Monday”. Torej končni nasvet bi bil, da če najdete izdelek, ki si ga želite, ne čakajte, da bo (če bo) cena do novembra padla, kajti zna se zgoditi, ne samo to, da ceno ne bo padla, temveč celo to, da izdelka ne bo več na voljo.


Prijavi napako v članku