Računalništvo, telefonija
13.06.2015 09:09
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prijave za poletno šolo EdIT se počasi iztekajo – ŠE 3 DNI

Prijave za poletno šolo EdIT se počasi iztekajo – ŠE 3 DNI
Prijave za poletno šolo EdIT se počasi iztekajo – ŠE 3 DNI

Na brezplačno poletno šolo EdIT se lahko prijaviš samo še do 17. junija.

Če še razmišljaš, kako bi preživel/-a začetek poletja, je mogoče EdIT prava stvar zate. In če še vedno iščeš razloge zakaj, ti lahko pomagajo odgovori preteklih udeležencev EdIT. Do konca prijav je še 3 dni in vsak dan predstavljamo enega od udeleženk/udeležencev.


Marinka Žitnik – EdiT generacija: 2004 in 2007

Na vaši mladi karieri se nizajo že številni uspehi. Kateri so najpomembnejši za vas in kaj je vaše vodilo skozi življenje?

Zanimajo me postopki odkrivanja vzorcev v velikih količinah heterogenih podatkov. Na številnih področjih, ki segajo od profiliranja uporabnikov v spletnih trgovinah, odkrivanja vzorcev širjenja informacij v socialnih omrežjih do analize bioloških procesov, ki razlikujejo zdrava tkiva od rakavega, je z razvojem sodobnih tehnologij na voljo ogromno podatkov. Na teh področjih vse pogosteje prav analiza podatkov predstavlja ozko grlo raziskav. Vselej me vodita radovednost in želja po boljšem razumevanju sveta okoli nas. V svojem delu si zastavljam izzive, za katere lahko razvijem učinkovite tehnike strojnega učenja za zlivanje podatkov, ki jih nato uporabim za razne napovedi nad biološkimi podatki. Tako smo s sodelavci iz Laboratorija za bioinformatiko na FRI predlagali nekaj genov, ki bi lahko sodelovali v bioloških poteh bakterijske rezistence. Bila sem navdušena, ko so biologi z eksperimenti v laboratoriju potrdili prav vse naše napovedi! Tovrstne analize lahko bistveno pocenijo raziskave in skrajšajo čas potreben za eksperimente. Seveda je to le en primer, a kaže na obetavnost analize podatkov na področjih, ki jih pred kratkim še nismo povezovali z računalništvom.


Pred dvema letoma ste nam že povedali, da je FRI igral veliko vlogo na vaši poklicni poti. Kakšna pa je bila vaša pot pred tem? Izvedeli smo, da ste bili med drugim tudi ena izmed najmlajših udeležencev poletne šole EdIT.

Poletne šole EdIT (takrat se je imenovala drugače) sem se udeležila že zgodaj, mislim, da po zaključku prvega letnika računalniške gimnazije na Vegovi. Bilo je super, zato sem se še nekaj poletij vračala v Comtrade. V tistem obdobju ni bilo veliko priložnosti za poletne šole računalništva v Sloveniji, danes je ponudba precej bolj pestra. Poletne šole, kot je EdIT, so v mojem primeru veliko prispevale, da sem se odločila za študij računalništva in matematike. Vsekakor poletne šole priporočam vsem, ki želijo aktivno preživeti nekaj poletnih dni, se seznaniti z novimi tehnologijami in delati na zanimivem problemu.

Kakšen nasvet bi dali mladim dijakinjam in študentkam, ki jih zanima pot v ITju?

Vsekakor naj pogumno stopijo na pot tehnologije! Presenečene bodo nad bogatostjo priložnosti in pestrostjo izzivov!

>> Preberite celoten intervju z Marinko Žitnik.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRADE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRADE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Comtrade EDIT 2017: Poletna šola kot izhodišče karierne odličnosti

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRADE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku