Računalništvo, telefonija
14.03.2011 09:11

Deli z drugimi:

Share

Prijava izsiljevanj in zlorab na socialnem omrežju Facebook

Facebook pripravlja novosti
Facebook pripravlja novosti

Vse bolj očitno postaja, da želi socialno omrežje Facebook prevzeti vlogo spletnega policista. Medtem ko je pred kratkim postavilo spletno stran, kjer lahko prijavimo samomorilsko vsebino, ki jo naši prijatelji objavijo na njihovih zidovih, se je sedaj spravilo še na izsiljevanja in zlorabe. Uporabniki, ki so žrtve izsiljevanj ali zlorab, lahko namreč odslej na socialnem omrežju svoje težave neposredno zaupajo kar prijateljem.

Na socialnem omrežju Facebook je bila dodana funkcionalnost za vzpostavitev stika s prijateljem, ki mu zaupamo (trusted friend). Novost omogoča bolj realno soočanje s težavami, ki jih prinaša uporaba socialnih omrežij, saj tu osebe, ki nas žali, ne blokiramo. Uporaba nove funkcionalnosti je sila preprosta. Če zasledimo fotografijo, s katero nas želi določena oseba izsiljevati ali zlorabiti, kliknemo na povezavo »Prijavi sliko«. Nato izberemo možnost »This photo is harassing or bullying me« in označimo polje »Get help from a trusted friend«. V zadnjem koraku vpišemo še ime prijatelja, ki mu zaupamo.

Podporo preprečevanju izsiljevanj in zlorab na socialnem omrežju Facebook sta izrazila celo ameriški predsednik Barrack Obama in prva dama ZDA. Ta sta za nameček posnela krajši videoposnetek, v katerem izpostavljata pomen boja proti izsiljevanju in zlorabam na socialnih omrežjih. Videoposnetek je dosegljiv na spletnem naslovu http://goo.gl/XRPzV.


Prijavi napako v članku