Računalništvo, telefonija
24.03.2012 18:38
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prihodnost časopisov in spletnih medijev

Če si želite zagotoviti neomejen dostop do vseh premium vsebin Računalniških novic in ostalih večjih slovenskih spletnih medijev, odklikajte na to povezavo še danes: http://www.racunalniske-novice.com/piano-info/.
Če si želite zagotoviti neomejen dostop do vseh premium vsebin Računalniških novic in ostalih večjih slovenskih spletnih medijev, odklikajte na to povezavo še danes: http://www.racunalniske-novice.com/piano-info/.

Vse se seli na splet, vsak večji časopis ali revija, ki izhaja v tiskani obliki, že ima tudi svojo spletno stran. Nekateri novičarski portali za svojo uveljavitev tiskane izdaje sploh nikoli niso potrebovali, dolgoročno pa lahko pričakujemo vsesplošno migracijo na splet. Vsi želimo, da so novice dostopne takoj, ko se dejansko zgodijo in splet prav to omogoča. Spremenil se je tudi način pisanja – je še kdo pripravljen na spletu prebrati članek, ki bi v tiskani obliki obsegal štiri ali pet A4 strani – in to brez slik? Večina nas bo na to vprašanje odgovorilo z »ne«. Informacije morajo biti danes kratke in jedrnate, če je le mogoče pa naj vsebujejo še slike in video.

“Vajeni” smo, da je na spletu vse zastonj, obenem pa tiskani mediji počasi izumirajo. Kaj je s tem stavkom narobe? Saj res – od česa bodo časopisi, ki so prešli na splet, potem živeli? Rešitev je več, ena od teh pa je gotovo Piano Media.

Danes so veliki časopisi nenehno soočeni z nelojalno konkurenco v obliki prosto razpoložljivih novic na straneh s samodejno generiranimi vsebinami in raznimi drugimi novičarskimi stranmi. Če temu dodamo še popularne družabne medije, ki vplivajo na še večjo brezplačno distribucijo novic, imamo kot bralec na koncu občutek, da so novice in prispevki brezplačno blago. Takšno okolje vse bolj onemogoča poglobljeno novinarsko delo, obenem pa sama količina in nepreglednost bralca vztrajno siromašijo za kakovostno informacijo in ga za pridobitev njegovega »klika«, nemalokrat celo zavajajo.

Vendar pa se še posebej v enojezičnih okoljih oz. trgih ponuja priložnost za dobrodošlo sodelovanje med založniki in s tem uveljavitev bolj kontrolirane distribucije novic. Če bi se založniki oz. mediji združili v skupnem naročniško-plačilnem sistemu, ki bi bralcu omogočal enoten in enostaven dostop do kakovostnih vsebin vseh medijev, se bi jim s tem odprla že skoraj izgubljena možnost za urejeno distribucijo novic in ustrezno ovrednotenje novinarskega dela. Točno to se je zgodilo devetim večjim založnikom na Slovaškem, ki so se združili v rešitvi podjetja Piano Media in ob tem že od prvega dne dalje pričeli z ustvarjanjem novega vira prihodkov. Kot veste so v sistem Piano vključeni tudi vsi večji slovenski spletni mediji, kot so Delo, Slovenske novice, Ekipa, AutoBild idr., in seveda tudi Računalniške novice.

Pianova rešitev, ki že vse od pričetka dosega nadpovprečne rezultate, tako že doživlja tudi izjemno pozornost strokovne javnosti in založnikov s celega sveta.

Piano Media je v prvem mesecu delovanja v Sloveniji s prodajo skupnih naročnin na spletne vsebine medijev ustvarila več kot 6.000 evrov prihodkov. Slovenija je druga država, v kateri slovaško podjetje nudi unikatni sistem za plačevanje vsebin v internetu. Devet slovenskih založnikov se je januarja 2012 odločilo ponuditi svoje spletne vsebine preko sistema Piano, da bi tako ustvarili dohodke s prodajo vsebin slovenskim uporabnikom interneta.

Če si želite zagotoviti neomejen dostop do vseh premium vsebin Računalniških novic in ostalih večjih slovenskih spletnih medijev, kot so Delo, Ekipa, AutoBild, Slovenske novice idr., odklikajte na to povezavo še danes: http://www.racunalniske-novice.com/piano-info/.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več

ZASLON TELECOM d.o.o.

Brnčičeva 13, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 563 43 30
Zaslon Telecom razvija visokotehnološke rešitve za brezpapirno poslovanje, CTI tehnologije ter interaktivne rešitve na dotik. Več