Računalništvo, telefonija
20.02.2018 08:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakon, ki bo varoval naše osebne podatke na spletu

Prihaja nova zakonodaja za osebne podatke
Prihaja nova zakonodaja za osebne podatke

Končno bo Evropska unija naredila nekaj, da bomo tudi navadni smrtniki zaščiteni glede rabe osebnih podatkov, katera zakonodaja bo veljala tudi za ostala podjetja, ki sicer nimajo sedeža v EU, poslujejo pa z prebivalci EU. Še zmeraj velja stari rek, če ne plačuješ za izdelek, potem si ti izdelek!


Točno to velja še zmeraj za osebne podatke, katere brezskrbno vpisujemo na vse možne spletne strani, brez da bi pred tem prebrali kilometrsko dolg obrazec s katerim se na koncu tudi strinjamo. Lažje je obkljukati kvadratek, kot pa se zavedati, kaj podjetja sploh počnejo z našimi osebnimi podatki.

Sedaj bodo morala vsa podjetja, tudi tista, ki sicer nimajo sedeža v EU, vendar poslujejo s strankami, katere prebivajo v EU, upoštevati določena pravila.

Za osebne podatke se smatra vse od imena, priimka, naslova prebivališča, podatki o zdravju, finančni podatki, prihodek, pripadnost kulturi ipd. Skratka osebni podatek je vse, kar nas lahko na koncu identificira oziroma je povezan z nami.

Tudi, če za neko podjetje, drugo podjetje upravlja z bazo osebnih podatkov strank, se bo to moralo držati striktinih pravil.

Uporabnikom bo ta zakonodaja prinesla to, da bomo imeli večji nadzor, kateri, kakšni in kje se naši podatki lahko obravnavajo.

Zakonodaja prinaša predvsem na področju tržjenja, katero je sedaj v zraku, oziroma to je tisto področje, katero je odgovorno, da prejemamo vsa mogoča e-poštna sporočila. Tudi izbris spletne identitete bo moralo biti lažje, od uporabnika pa bodo morala podjetja pridobiti določena soglasja, pred delitvijo osebnih podatkov v kakršnekoli namene.

Vse to, bo začelo v Evropi veljati 25. maja, 2018.


Prijavi napako v članku