Računalništvo, telefonija
02.11.2010 12:47
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Naslednik CompactFlasha

Pomnilniške kartice CFast bodo sprva namenjene le digitalnim fotoaparatom višjega cenovnega razreda.
Pomnilniške kartice CFast bodo sprva namenjene le digitalnim fotoaparatom višjega cenovnega razreda.

Organizacija CompactFlash Association je na začetku leta najavila prihod povsem nove generacije pomnilniških kartic CompactFlash, ki naj bi bile občutno zmogljivejše od njenih predhodnic. K temu jo je »prisilil« predvsem uspeh konkurenčnih pomnilniških kartic Secure Digital (SD), ki že več let kraljujejo na področju mobilnih naprav. Po slabem letu dni je organizaciji CompactFlash Association vendarle uspelo pripraviti povsem nov standard za pomnilniške kartice, ki sliši na ime CFast.

Ker se železo kuje dokler je vroče, je podjetje Transcend, vodilni proizvajalcev pomnilniških medijev, že pripravil novo družino pomnilniških kartic, združljivih s standardom CFast. Novinci niso od muh, saj zagotavljajo prenose podatkov s hitrostjo do 375 megabitov na sekundo. To je kar trikrat več v primerjavi z najhitrejšimi karticami CompactFlash. Te namreč ponujajo prenose do 90 megabitov na sekundo.

Žal ni vse zlato, kar se sveti. Nove pomnilniške kartice podjetja Transcend namreč niso združljive z napravami, ki podpirajo standard CompactFlash. Pomnilniški gigant je za prodajo že pripravil novince s kapacitetami od dveh gigabajtov do 16 gigabajtov. Pri tem velja še omeniti, da so nove pomnilniške kartice opremljene z 48-bitnim naslovnim prostorom. To pomeni, da bodo v bodoče kartice lahko teoretično naslavljale vse tja do 144 petabajtov podatkov (doslej največ 137 gigabajtov).


Prijavi napako v članku