Računalništvo, telefonija
19.03.2013 14:18

Deli z drugimi:

Share

Prihaja doba osemjedrnih procesorjev!

Osem jeder se že sliši lepo, vendar pa jih bo redkokatera aplikacija tudi zares izkoristila.
Osem jeder se že sliši lepo, vendar pa jih bo redkokatera aplikacija tudi zares izkoristila.

Mobilni telefoni postajajo vedno bolj zmogljivi, imajo vedno večje zaslone boljše ločljivosti, več spomina in boljše procesorje. Novo dobo najboljših telefonov si bomo zapomnili po dejstvu, da bodo imeli kar 8-jedrne procesorje.

Osemjedrne procesorje v svojih telefonih sta že napovedala Samsung v modelih Galaxy S4 in Note III ter LG v modelu Optimus G2. Trenutno prevladujejo procesorji Exynos in Renesas APE6, ki naj bi tiktakali pri 1.9GHz. Vsekakor gre za tehnološke bisere, ki bodo zmožni poganjati najbolj zahtevne grafične učinke in bodo podpirali ločljivost WQXGA 2560×1600.

To se vsekakor sliši odlično, a moramo se vprašati ali je smiselno imeti osem jeder v mobilnem telefonu, ko pa stacionarni računalniki poganjajo vsa opravila povsem odlično z le dvema (štiri jedra imajo že precej boljši procesorji, ki so seveda občutno bolj zmogljivi od teh v mobilnih telefonih)?

Dejstvo je, da več jeder ne pomeni avtomatično boljše zmogljivosti – trik leži v dejstvu, da mora biti program ali aplikacija napisana za več jeder. Če aplikacija ni prirejena večim jedrom, potem s procesorjem z večimi jedri ne bomo pridobili dosti. Če je npr. igra Angry Birds napisana za eno jedro, potem ne bo čisto nič bolje delovala na procesorju z večimi jedri. Seveda pa je velika večina aplikacij (z izjemo najbolj naprednih iger) pisana za enojedrne procesorje, ker so te najbolj pogosti v mobilnih telefonih.

Še eno dejstvo je, da so izdelovalci procesorjev dosegli mejo, ki jo lahko dosežejo s hitrostjo procesorjev (oziroma hitrostnim taktom enega jedra) – to zdaj kompenzirajo z večimi jedri. Rešitev sicer ni slaba, vendar se lahko vprašamo kdaj se bo ta trend končal.

Bo imel naslednji Samsungov telefon že 16 jeder? Kaj bomo od tega imeli kupci, če je že 8 jeder neizkoriščenih? Skrajno vprašljivo je, če je tako dvigovanje specifikacij res pravi korak za mobilno tehnologijo. Precej bolje bi bilo usklajeno sodelovanje z izdelovalci programske opreme, da bi te pisali programe prirejene večim jedrom – sicer bodo ta ostala neizkoriščena.


Prijavi napako v članku