Računalništvo, telefonija
20.07.2016 11:37
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pri Nokiji vse nared za preporod legendarnih telefonov

Privrženci Nokie bodo kmalu deležni kar dveh pametnih mobilnih telefonov.
Privrženci Nokie bodo kmalu deležni kar dveh pametnih mobilnih telefonov.

Na spletu se že vse od začetka leta širijo govorice, da naj bi se finsko podjetje Nokia ponovno vrnilo na področje pametnih mobilnih telefonov, in sicer z lastno napravo. Nokia naj bi dejansko ponudila v prodajo kar dva pametna mobilna telefona, ki bosta pričakovano poganjala mobilni operacijski sistem Android. Finski gigant si bo za vstop na trg mobilnih naprav »pomagal« še z dvema partnerskima podjetjema, in sicer podjetjem HMD Global Oy, ki bo skrbelo za distribucijo, prodajo in trženje novincev in podjetjem FIH Mobile (podružnica nam veliko bolj znanega podjetja Foxconn), ki bo skrbelo za proizvodnjo samih naprav in za dobavno osnovnih materialov.

Če gre verjeti spletnim govoricam, naj bi podjetje Nokia kmalu ponudila pametna mobilna telefona Android s 5,2-palčno (13,2-centimetrsko) in 5,7-palčno (14,5-centimetrsko) diagonalo in ločljivostjo 2.560 x 1.440 slikovnih točk. Da novincema ne bi prehitro pošle moči bo poskrbel procesor Qualcomm Snapdragon 820, občutljivo elektroniko pa bo proti prahu in vodi varovalo ohišje, skladno s certifikatom IP68. Na vgrajenem pomnilniku bo seveda nameščen najnovejši mobilno operacijski sistem Android 7.0 Nougat, in sicer v navezi z grafičnim vmesnikom Z Laucher.

Zmogljivejši model s 5,7-palčno diagonalo bo primeren tudi za zahtevnejše fotografe, saj naj bi ga inženirji podjetja Nokia opremili z digitalnim fotoaparatom ločljivosti 22,6 milijonov slikovnih točk. Zanj naj bi bilo v Kitajski potrebno odšteti okoli 405 evrov.


Prijavi napako v članku