Računalništvo, telefonija
20.08.2019 07:00

Deli z drugimi:

Share

Preverite svoj krvni tlak s 30-sekundnim sebkom

Preverite svoj krvni tlak s 30-sekundnim sebkom
Preverite svoj krvni tlak s 30-sekundnim sebkom

Igranje iger, branje novic, urejanje profilov na družbenih omrežjih, fotografiranje, snemanje videov ali mogoče klicanje prijatelja, vse to počnemo s pametnim telefonom, ki je dandanes “one-stop-shop” za praktično vse, kar počnemo na dnevni ravni. Ali bi lahko pametni telefoni kmalu postali naši “osebni zdravniki”? Raziskovalci na Univerzi v Torontu pravijo, da ja. Da bi to dokazali, so razvili prav posebno programsko opremo, ki se imenuje Anura – gre za revolucionarno mobilno aplikacijo, ki uporabnikom ponudi številne “zdravstvene indekse” – z nič več kot 30-sekundnim sebkom. Vaše naslednje vprašanje je verjetno: “Koliko informacij pa dejansko lahko dobimo iz enega sebka?”. Odgovor: precej več, kot bi si morda mislili.

“Raven tveganja za razvoj srčnih bolezni je pri meni 7%”, pravi Kang Lee, profesor psihologije in človeškega razvoja na Inštitutu za študije in izobraževanje v Ontariu. “To je dobro, vendar ne odlično”, je še dodal, ko je strmel v svoj iPhone in bral rezultate zadnjega demo produkta aplikacije. Na ekranu so se pojavile številne statistike s celotnim splošnim zdravstvenim profilom; vsak od kazalnikov je bil prikazan na premici in obarvan z zeleno (najboljše) oz. rdečo (najslabše) barvo. “Moj diastoličen krvni tlak je rumen, kar ni dobro”, je povedal in dodal: “takšno stanje opažam že zadnjih nekaj mesecev.” “Sem resnično malce zaskrbljen in moj cilj je, da se spravim na zeleno”, je zaključil Lee.


“Gledano v celoti je ocena mojega zdravstvenega stanja 71”, je povedal za Digital Trends. “Moj cilj je doseči 80”, je povedal in dodal, da je z rezultatom kar zadovoljen. Zanimivo je mogoče tudi to, da je aplikacija pravilno ugotovila, da Lee šteje 56 let.

Zleze nam pod kožo

Anura obljublja impresivne rezultate v vsega 30-ih sekundah uporabnikovega časa. Na podlagi obraznih lastnosti, ki jih aplikacija analizira s pomočjo najnovejše “deep learning” tehnologije, ta dostopa do podatkov o srčnem utripu, dihanju, stresu, kvaliteti kože, indeksu telesne mase (ja, preko analize obraza), možnostih razvoja kardiovaskularnih obolenj, srčnih napadov in še bi se kaj našlo. V bistvu lahko vidimo, da aplikacija ponudi več ali manj vse najpomembnejše osnovne kazalce zdravstvenega stanja človeka.

Kako deluje Anura? Analiza poteka z uporabo transdermalne optične tehnologije, ki je brezstična metoda zbiranja podatkov z uporabo optičnih senzorjev v naših telefonih. Medtem, ko recimo Face ID tehnologija iPhona uporablja infrardeče žarke, da doseže obrazno geometrijo, gre Anura globlje, dobesedno globlje.

“Naša koža je narejena tako, da prepušča svetlobo”, pravi Lee. “Pod kožo se skrivata dva tipa proteinov. Eden je melanin, drugi pa hemoglobin. Ko se svetloba odbije nazaj do naših telefonov, tehnološko napredni senzorji preberejo informacije. Za namene, ki jih potrebuje Anura, zavržemo podatke, ki jih dobimo s strani melanina in analiziramo zgolj podatke hemoglobina. Tako lahko zelo natančno razberemo, kako je hemoglobin razporejen po različnih delih obraza”, je dodal Lee.

Količina informacij, ki jih lahko dobimo iz tovrstne analize, je odvisna od modelov, ki si jih v začetku zastavimo. Kar se tiče čisto osnovnih informacij je pomembno to, da bolj kot je svetlo, večja je koncentracija hemoglobina. Vsaka zgoraj našteta metrika se zbira na podlagi drugačnega računalniškega modela. Analizo si lahko predstavljamo nekako tako, kot da bi v sobo posadili skupino študentov in jim zadali nalogo, da o neki temi napišejo svoje zgodbe. Rezultati so impresivni. V eni zadnjih objav v znanstveni reviji American Heart Association journal Circulation: Cardiovascular Imaging so raziskovalci demonstrirali, da lahko z uporabo Anure izmerijo krvni tlak s kar 96-odstotno natančnostjo.

“Menimo, da je lahko naša tehnologija resnično revolucionarna, kajti iz obstoječe tehnologije, ki jo imamo vsi v svojih telefonih, potegne maksimum”, je dodal Lee. “Dejstvo je, da preživimo s telefoni ogromno časa. Če bi lahko nekaj sekund namenili zdravju, bi ta čas bil veliko bolj koristno porabljen”, ja zaključil.

Največji izzivi, ki sledijo

Da bi predstavljena aplikacija in tehnologija delovali tako, kot je potrebno, se morajo inženirji soočiti s številnimi izzivi. Poleg tega, da je potrebno natrenirati umetno inteligentni algoritem, je eden večjih izzivov tudi poskrbeti, da so podatki, ki jih aplikacija prebira iz obraza, karseda kvalitetni. To vključuje upravljanje s kamero pametnega telefona in spreminjanje ISO hitrosti ter ravnovesja bele svetlobe, da bi dobili informacije najvišje kvalitete. Ustvarjalci aplikacije so sicer to že uredili in zdaj se aplikacija sama prilagaja glede na okolje, v katerem se nahajamo. “Dobiti pravo svetlobo je izjemno pomembno”, pravi Lee.

Še eden v vrsti večjih izzivov je bil tudi dizajniranje uporabniškega vmesnika, ki vsakdanjemu uporabniku, ki po možnosti ne ve, kaj pomeni krvni tlak 120 ali 80, dal občutek o stanju zdravja. Verjetno tisti, ki nimamo težav s krvnim tlakom, niti ne vemo, kakša je najboljša vrednost. Iz tega razloga so se inženirji pri gradnji uporabniškega vmesnika še posebej potrudili, poleg tega pa so bili pazljivi, da predstavljenih podatkov ne spustijo na nek “otroški” nivo.

“To je bil resnično velik izziv”, je dejal Lee. “Za vsako od meritev smo zgradili lestvico iz treh barvnih gradnikov (rumena, zelena, rdeča) za prikaz rezultatov. Če izberemo kateregakoli od gumbov, dobimo informacijo o tem, kaj pomeni določena vrednost in katere vrednosti so tiste, ki bi za nas bile idealne. Če se nekoliko bolj poglobimo, nam aplikacija predlaga tudi aktivnosti, ki naj bi jih začeli opravljati, če želimoizboljšati rezultate določenih metrik. Odločili smo se, da ne želimo uporabniškega vmesnika, ki bo spominjal na igro, temveč želimo resno aplikacijo, ki pa bo dovolj razumljiva, da jo bodo lahko uporabljali vsi. Naš glavni cilj je uporabnikom povedati, kdaj potrebujejo zdravnika oz. kdaj je čas, da naredijo določene spremembe”, je razložil Lee.

Lee s kolegi upa, da bo njihov končni produkt uporabno orodje tako za paciente kot za zdravnike. Predstavlja si prihodnost, kjer bi lahko aplikacija bila uporabna predvsem v delih sveta, kjer je zdravstvena oskrba še zelo nedostopna. Poleg tega pa si zamišlja, kako bi lahko aplikacijo uporabljali starejši in vsi tisti, ki imajo težave pri dostopu do zdravnikov.

Seveda pa aplikacija ni namenjena samo zgoraj izpostavljenim skupinam uporabnikov, temveč vsem, ki si želijo hitrejši in predvsem cenejši dostop do informacij o svojem zdravju. “Ideja ni v tem, da želimo nadomestiti zdravnike ali zdravstvene sisteme, temveč želimo delovati skupaj z njimi”, je povedal Lee. Anura je orodje, ki zagotovo ima potencial, vse pa je odvisno od trga, ki bo odločil, ali bo aplikacija masovno uporabljena.

Osnovna verzija aplikacije, ki meri srčni utrip in raven stresa, je že na voljo tako za iOS in Android. Bolj izpopolnjene verzije pa nas čakajo v prihodnosti.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več