Računalništvo, telefonija
Tablični računalniki
Triki in nasveti
11.11.2022 10:42

Deli z drugimi:

Share

Preverili smo, kako se odreže tablica za enega stotaka

Tablični računalniki imajo velik cenovni razpon. Dobite jo lahko za sto evrov ali tudi za več kot tisoč evrov, če želite imeti najnovejši iPad Pro.

Razlika v kakovosti je zagotovo opazna, ampak do kakšne mere? To smo želeli preizkusiti z eno najcenejših tablic na trgu N-One Npad Air Tablet. Ironično se ime sklada s prepoznavnostjo blagovne znamke, ki je vsaj na zahodnem trgu nepoznana. Poglejmo si, kaj dobimo za 100 evrov.

Tablični računalnik N-one Npad Air: tipičen izgled, povprečna zmogljivost

 Na prvi pogled bi težko rekli, da je tablica vredna komaj stotaka. Zunanjost ne razkrije veliko. Gre za tipično tablično zasnovo. Na sprednji strani imamo 10,1-palčni Full HD IPS zaslon z ločljivostjo 1920 x 1200 slikovnih pik in frekvenco osveževanja 60 Hz. Prvi jasen znak, da gre za cenejši izdelek, so nekoliko debelejši robovi okoli zaslona, ki kvarijo elegantno sivo barvo na zadnji strani tablice. Zaslon je zaščiten, vendar razvijalec ni opredelil, za katero zaščito gre in kakšno odpornost zagotavlja. Na sredini zgornjega roba je sprednja kamera 2 MP za le najnujnejše video klice.

Hrbtna stran je okrašena le z označbo proizvajalca in nerazložljivo s simboli, ki označujejo pomen vsake fizične tipke in priključkov. Ne vemo, komu naj bi to koristilo, morda tistim, ki so prvič po dolgih letih v roke prijeli elektronsko napravo. Za vse ostale pa so le nepotreben dodatek, ki kvarijo izgled umirjenega hrbtišča. Na levem robu se nahajajo tipki za glasnost, tipka za vklop/izklop, USB-C priključek za polnjenje in reža za ponovni zagon tablice. Zgoraj je reža za 2 SIM kartici ali SIM kartico in microSD kartico (do 1 TB) ter 3,5 mm priključek za slušalke.

V zgornjem desnem kotu je še 5 MP glavna kamera in bliskavica. Kar se tiče fotografskih sposobnosti, jih tablica Npad Air ne premore veliko. Kakovost se malenkost izboljša z vklopom funkcije HDR, vseeno pa premalo, da bi fotografije obdržali v galeriji. Poglobljeno poigravanje z nastavitvami kamere ni mogoče. Fotografija torej ni njen namen.

Kot vsaka tablica se najbolje odreže pri uživanju večpredstavnostnih vsebin. Če potrebujete večji zaslon od mobilnega telefona, je tablica dobra izbira, čeprav manj priročna. Multimedijska izkušnja je solidna za ceno zelenega bankovca, vsekakor pa ne gre za tehnološki presežek.

Za delovanje tablice skrbi procesor UNISOC T310, ki ga po besedah proizvajalca odlikuje predvsem varčnost. Deluje v navezi s 4 GB RAM-a in 64 GB notranjim pogonom za shranjevanje datotek. Tukaj je še baterija 6.200 mAh, ki zagotavlja do 7 ur predvajanja videoposnetkov. V praksi smo zabeležili nekje med 5 in 6 ur povprečne uporabe z brskanjem po spletu in predvajanje posnetkov (Youtube, filmi, serije). Tablica je primerna za igranje povsem osnovnih mobilnih iger, kot na primer Candy Crush in podobne.

Če potegnemo črto, tablični računalnik N-One Npad Air je za 100 € solidna izbira za nezahtevne uporabnike, ki ne potrebujejo najnovejšo zaslonsko tehnologijo in nadpovprečno strojno opremo. Če potrebujete poceni tablico za gledanje posnetkov na poti, potem lahko N-One uvrstite v ožji izbor.

Tablični računalnik N-One Npad Air cena na GeekBuying?

Tablico lahko dobite TUKAJ za ugodnih 98,19 €. Pri tem morate uporabiti promocijsko kodo GKB22114.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
tablični računalniki


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888