Računalništvo, telefonija
15.12.2011 11:34
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prenos visokoločljivega filma v eni sekundi

Z Googlom gre občutno hitreje!
Z Googlom gre občutno hitreje!

Kako hitra je vaša povezava v lokalnem omrežju? Se zaradi hitrost 100 megabitov na sekundo ali celo 1.000 megabitov na sekundo počutite kot kralj sveta? Žal tako kot v življenju se tudi na področju prenosa podatkov vedno najde nekdo, ki ima nekaj hitrejšega, večjega in boljšega od vas. Tokrat so se izkazali raziskovalci kalifornijske univerze za tehnologijo (California University of Technology). Ti so namreč dosegli nov svetovni rekord v hitrosti prenosa podatkov.

Znanstvenikom je dejansko uspelo prenesti podatke v omrežju WAN (Wide Area Network) z vrtoglavo hitrostjo 186 gigabitov na sekundo (!). Preko novega omrežja bi lahko teoretično v enem dnevu prenesli kar dva milijona gigabajtov podatkov oziroma 100 tisoč visokoločljivih filmskih posnetkov BluRay. To dejansko pomeni, da bi lahko en visokoločljivi filmski posnetek (vključno z vsemi dodatnimi vsebini) prenesli v manj kot sekundi.

Omrežje WAN hitrosti 186 gigabitov na sekundo kakopak še dalj časa ne bo na voljo za komercialne namene. Običajni smrtniki se bomo morali zadovoljiti s povezavo, ki jo podjetje Intel obljublja za leto 2015. Tu bo šlo za povezavo, ki naj bi na razdalji do 100 metrov zagotavljala prenose podatkov s hitrostjo do 50 gigabitov na sekundo. To je kar petkrat hitreje od zdajšnje tehnologije Thunderbolt. Visoko hitrost prenosa podatkov naj bi podjetje Intel doseglo z uporabo optičnih povezav. No, pustimo se presenetiti!


Prijavi napako v članku