Računalništvo, telefonija
22.01.2010 16:17
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prenos podatkov s hitrostjo 500 Mbit/s s pomočjo bele svetlobe

VLC postaja relevantna tehnologija za prenos podatkov. Siemensovi razvojniki na tem področju delujejo že dlje časa, pred dnevi pa jim je v sodelovanju z Inštitutom Heinricha Hertza uspelo bistveno izboljšati prenosno hitrost - na 500 Mbit/s.
VLC bi v gospodinjstvu lahko predstavljala pomembno dopolnilo k uveljavljeni tehnologiji WLAN.
VLC bi v gospodinjstvu lahko predstavljala pomembno dopolnilo k uveljavljeni tehnologiji WLAN.

Siemensovi razvojniki so v sodelovanju z berlinskim Inštitutom Heinrich Hertz še izboljšali lastni rekord pri prenosu podatkov s pomočjo bele LED svetlobe. Dosegli so hitrost 500 Mbit/s, kar je več kot dvakrat hitreje od preteklega dosežka 200 Mbit/s. Brezžični prenos podatkov s pomočjo svetlobe utira pot novim informacijskim aplikacijam za zasebno rabo in v industriji.

Z uporabo bele LED diode, ki jo je proizvedla Siemensova hčerinska družba Osram, je razvojnikom v Siemensovem oddelku Corporate Technology uspelo prenesti podatke na razdalji 5 metrov praznega prostora. Podatki se prenašajo neposredno, pri čemer se z moduliranjem razpoložljive energije spreminja tudi količina svetlobe, ki jo oddaja LED. Razvojniki so uporabili diodo Ostar LED, eno najsvetlejših LED diod na trgu, kjer je svetlobo možno modulirati s takšno frekvenco, da omogoča prenosno hitrost 500 Mbit/s. Pri prenosu podatkov spremembe v jakosti svetlobe človeško oko ne more zaznati, zazna pa jo prejemnik v obliki fotodetektorja, ki pretvori svetlobne signale v električni pulz.

Tehnologija VLC (Visible Light Communication – komunikacija s pomočjo vidne svetlobe) omogoča raznovrstne informacijske aplikacije. V gospodinjstvu, denimo, bi lahko predstavljala pomembno dopolnilo k uveljavljeni tehnologiji WLAN. Pomanjkljivost omrežij WLAN v zgradbah je namreč pogosto “zaletavanje” podatkovnih paketov zaradi večjega števila uporabnikov frekvenčnih pasov. V takšnih okoliščinah lahko vidna svetloba, ki je trenutno še neuporabljena kot medij za prenos podatkov, poleg tega zanjo ni potrebno plačevati licence, predstavlja primerno alternativo obstoječim brezžičnim omrežjem. Pomembna prednost VLC je tudi, da je prenos podatkov nemogoče prestrezati, saj lahko svetlobo sprejme in pretvori nazaj v podatke le fotodetektor, ki je postavljen v območju svetlobnega stožca.

Potreba po tovrstnem prenosu podatkov se pojavlja še posebej v industriji in v medicini, saj je v določenih prostorih prenos podatkov z radijskim signalom bodisi otežen bodisi nemogoč. Nadaljnje možne aplikacije VLC so na področju transporta, kjer bi bili lahko z LED svetili opremljeni semaforji ali železniške signalne naprave pošiljali podatke vozilom v omrežju.

Siemensovi razvojniki bi v okviru svojega projekta radi tudi pokazali, da sistem, v katerem je večje število (do pet) LED diod, lahko prenaša podatke na daljše razdalje s prenosno hitrostjo do 100 Mbit/s. Tudi ta podprojekt ima vrsto aplikativnih potencialov, med drugim bi lahko LED svetila na stropu prenašala podatke do sprejemnikov, lociranih na mizah kjerkoli v prostoru.

Že od leta 2007 potekajo standardizacijski postopki za tehnologijo VLC, zaključeni naj bi bili do konca letošnjega leta.


Prijavi napako v članku