Triki in nasveti
10.10.2013 13:33
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preizkusimo legendarni MacPaint iz leta 1984!

Ker so si med letoma 1984 in 1988 Applove osebne računalnike Macintosh lahko privoščili le redki, je skupina zanesenjakov sedaj ponovno oživela legendarni urejevalnik slik MacPaint. Ta je na svetovnem spletu vsem na voljo brezplačno, in sicer kot oblačna storitev.
Program MacPaint je med letoma 1984 in 1988 navduševal lastnike Applovih osebnih računalnikov Macintosh!
Program MacPaint je med letoma 1984 in 1988 navduševal lastnike Applovih osebnih računalnikov Macintosh!

Uporabniki Applovih osebnih računalnikov Macintosh so prvi urejevalnik slik MacPaint pridobili že na začetku leta 1984. Grafični program je za podjetje iz Cupertina pripravil računalniški inženir in fotograf Bill Atkinson. Računalniški mojster je za Apple Computer pripravil še bogato paleto drugih grafičnih programov, saj je bil pri podjetju zaposlen med letoma 1978 in 1990.

Program MacPaint je bil na Applovih osebnih računalnikih Macintosh nameščen vse do leta 1988, nakar je bil razvoj tedaj izjemno uporabnega programa opuščen. Zanimivo je, da novost ni bila del operacijskega sistema Mac OS, ampak naprodaj kot samostojni programski paket, zanj pa je bilo tedaj potrebno odšteti kar zavidljivih 195 ameriških dolarjev. Kljub visoki ceni je šla zaradi svoje uporabnosti v prodajo kot za stavo.

Ker so si med letoma 1984 in 1988 Applove osebne računalnike Macintosh lahko privoščili le redki, je skupina zanesenjakov urejevalnik slik MacPaint sedaj ponovno oživela, in sicer v obliki oblačne storitve. Novost je dosegljiva na naslovu http://bit.ly/MacPaint in je sila enostavna za uporabo, saj močno spominja na Microsoftov urejevalnik slik Slikar.


Prijavi napako v članku