Računalništvo, telefonija
25.08.2010 14:01
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prehod na novi internetni protokol IPv6 – prihodnost je že prestopila naš prag!

..Internet, kot ga poznamo danes, se spreminja, z njim pa se spreminja tudi poslovanje podjetij, ki uporabljajo internet za svojo promocijo. Ste že slišali za prehod na novi IP protokol in kaj to pomeni za podjetja, ki poslujejo na internetu?
Novi internet - IPv6
Novi internet - IPv6

IP protokol je osnovni protokol za vse internetne aplikacije in za vse aplikacije, ki se bodo pojavile v prihodnje. Trenutna različica IP protokola je verzija 4 (IPv4). IPv6 je skrajšano ime za IP protokol naprednejše verzije 6 in predstavlja pomemben preskok pri razmišljanju v primerjavi z starim IPv4 protokolom; imenujejo ga tudi IP naslednje generacije (Next Generation Protocol).

Največja omejitev IPv4 protokola je omejitev naslovnega prostora. Število prostih naslovov se vztrajno zmanjšuje, povsem pa naj bi jih zmanjkalo najkasneje v letu 2012. Pri IPv6 protokolu imamo na razpolago enormno število naslovov, približno 340 x 1036, kar bo po pričakovanjih zagotovilo javni IP naslov vsaki elektronski napravi na svetu danes in v prihodnje. Med elektronske naprave štejemo vse računalnike, zabavno elektroniko, bele tehniko, alarmne naprave, senzorje, avtomobile itd.

V relevantnih organizacijah že več let vneto razpravljajo o problemu pomanjkanja naslovnega prostora in o tem, kako bi na čim hitrejši in neboleč način izvedli prehod iz IPv4 na IPv6. Vsi se strinjajo, da je prehod nujen in je edini način za nadaljnjo rast in razvoj interneta in informacijske družbe. Če uvajanje IPv6 ne bo močno pospešeno, bo prišlo do izjemne upočasnitve rasti interneta, ostanki IPv4 v omrežjih pa bodo povečali stroške njegove uporabe. Posledica te zamude pri uvajanju bodo večji stroški na vseh področjih internetnih storitev.

Kaj to pomeni za podjetja in organizacije?
Z zamenjavo protokola so povezane določene nujne spremembe, ki jih moramo narediti v organizacijah,

da bi se na zamenjavo uspešno pripravili in ohranili konkurenčnost. Pomembno je, da se ključni kader zaveda, kakšne spremembe bomo doživeli in se nanje dobro pripravi. Razvoj novih poslovnih aplikacij namreč ne bo več temeljil na trenutnem IPv4 protokolu, ampak moramo aplikacije razvijati tudi za IPv6 protokol. Najtežje tehnično področje dela je modifikacija trenutnih aplikacij na način, da bodo pripravljene za novi internet. V kolikor podjetja z aktivnostmi prehoda ne pričnejo že danes, tvegajo, da bodo jutri imeli slabše
rezultate poslovanja, saj bo ažurna konkurenca vzpostavila prednost pred njimi.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Agencija POTI - Z znanjem do cilja!
Za več informacij so vam na voljo pri Agencija POTI - Z znanjem do cilja!
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Agencija POTI - Z znanjem do cilja!? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku