20.06.2013 10:16
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slike bomo odslej “photoshopali” v oblaku

Adobe je prejšnji mesec objavil, da se bodo nove verzije programov Creative Suit preselile v oblak in preimenovale v Creative Cloud. To pomeni, da priljubljeni programi, kot so Photoshop, InDesign, Dreamweaver, Flash, Premiere Pro in drugi ne bodo več na voljo v klasični namizni verziji. Ta odločitev je hkrati šokirala in ogorčila številne uporabnike, ki bodo nove programe namesto nakupa morali najeti. Zdaj so prenovljene aplikacije razkrili, mi pa smo si ogledali v čem se Photoshop CC razlikuje od predhodnika.
Novi Photoshp CC je na voljo v oblaku.
Novi Photoshp CC je na voljo v oblaku.

Ključna novost za fotografe v novi verziji Photoshopa je zmanjševanje tresenja, ki naredi točno to, kar pove ime. Novost, ki so jo prvič predstavili na Adobe Max leta 2011, skuša ugotoviti vzorec zameglitve na popačeni sliki. Photoshopovi filtri precej obremenijo računalnik, zato boste na starejših računalnikih morali na rezultat čakati nekaj minut. Ta filter se je izkazal za dober dodatek, vendar vsekakor ne morete pričakovati čudežev. Rezultati so odvisni od količine popačenj na sliki. Manj zamegljene slike se bodo izboljšale v lepe in čiste slike, medtem ko bo rezultat zelo zamegljenih slik zmazek.

Izboljšana funkcija Smart Sharpen ugotovi, kje se nahaja predmet fotografije in izostri le tisti del slike, medtem ko pusti ozadje mehko zamegljeno. V predogledu lahko približate pogled na točno tisti del, ki ga želite izostriti, s čimer poskrbite, da bodo ostri robovi le tam, kjer jih res želite. Za ta učinek ste v prejšnjih verzijah Photoshopa morali uporabljati plasti in maskiranje, kar je vzelo dosti več časa in truda kot zdajšnji polavtomatski proces. To funkcijo ocenjujemo kot dober dodatek.

Še ena omembe vredna sprememba v Photoshopu CC so izboljšane povečave. Do zdaj so profesionalci za res velike povečave uporabljali druge namenske rešitve, kot so Perfect Resize oziroma Genuine Fractals. Pri Adobe trdijo, da lahko v Photoshop CC uporabite njihov inteligentni povečevalni algoritem za povečanje slik nizkih resolucij za tisk ali povečanje normalnih slik za plakate in oglasne panoje. Pri poskusu povečanja 640 pik velike slike na 2040 pik žal ni opaziti vidnih razlik.

Adobe Camera Raw 8 je dobil nekaj novosti z Lightroom 5. Sem spada krožni filter, kot je krožno polnilo. S tem lahko enostavno dodate okrogle vinjete, za katere ni potrebno, da so poravnane na sredino slike. Potrebno je le klikniti orodje, potegniti krog in že lahko dodate spremembe. Velikost in obliko kroga lahko spreminjate še naknadno. Prav tako lahko izbirate, ali želite učinek izvesti znotraj ali izven kroga. Mejo med originalno in spremenjeno sliko lahko zameglite s prehodnim filtrom.

Popačene slike lahko izravnate s funkcijo »pokonci« (upright), ki avtomatsko preoblikuje perspektivo slike, da jo poravna z vodoravnimi in navpičnimi črtami. Lahko jo poravnate samo z vodoravnimi, samo z navpičnimi, obojnimi črtami ali avtomatsko. Za dodaten nadzor lahko še ročno spreminjate vse nastavitve te funkcije. Ti popravki se shranijo kot prehodi in tako ne uničijo originala slike.

Dosti govora je bilo o Adobovi odločitvi, da svoje izdelke nudijo samo kot naročniške pakete. Pri tej odločitvi vztrajajo, toda poskrbeli so za primerne cene. Mesečna naročnina celotnega Creative Cloud paketa stane 61,49 €, medtem ko lahko samo Photoshop CC dobite za 24,59 € na mesec. Ti dve ceni lahko znižate na 36,89 € za celoten paket in 12,29 € za posamezno aplikacijo, če ste že lastnik paketa Creative Suite 3 ali novejšega. Te cene se lahko še znižajo, saj je Adobe pred kratkim izvajal anketo, ki je uporabnike spraševala, če bi bili pripravljeni plačati 7,50 € mesečno za Photoshop CC ali 22 € mesečno za cel CC paket in bi ju po triletnem obdobju dobili brezplačno. Seveda ni garancije, da bosta ti ponudbi kadarkoli na voljo, saj je ta anketa lahko le želja po raziskavi tržišča.

Vodja Adobovih kreativnih rešitev, Winston Hendrickson, je negativne odzive komentiral takole: »Pričakovali smo večjo količino takšnih odgovorov s strani amaterskih fotografov, ker naši naročniški izdelki ne nudijo dovolj vrednosti za fotografe.« Višjo ceno naročniškega sistema na dolgi rok pa je obrazložil tako: »Lani smo prepolovili ceno programa Lightroom, ki ga namenjamo širšemu trgu fotografov.«

Je torej vredno narediti preskok k novim oblačnim storitvam? Photoshop CC ima nekaj novih uporabnih funkcij, vendar te niso dovolj zanimive za lastnike obstoječih CS6 paketov. Seveda segajo prednosti CC paketov tudi izven Photoshopa. Zato so novi paketi veliko bolj zanimivi profesionalcem, ki uporabljajo več Adobovih programov, saj jim nudijo sinhronizacijo in deljenje dokumentov ter upravljanje ekip in projektov. Če želite preizkusiti vse novosti Photoshop CC in ostalih Adobovih oblačnih programov, jih lahko brezplačno preizkušate 30 dni na njihovi uradni strani.


Prijavi napako v članku