Triki in nasveti
14.07.2014 06:18

Deli z drugimi:

Share

Pred prodajo mobilne naprave varno izbrišite vse podatke!

Pred prodajo mobilne naprave se raje dvakrat prepričajmo, da smo iz nje odstranili vse naše osebne podatke!
Pred prodajo mobilne naprave se raje dvakrat prepričajmo, da smo iz nje odstranili vse naše osebne podatke!

Če ste se odločili za prodajo pametnega mobilnega telefona ali tabličnega računalnika prej poskrbite, da boste varno izbrisali vse osebne podatke, ki so shranjeni bodisi na vgrajenem pomnilniku bodisi na pomnilniški kartici. Čeprav se to mnogim uporabnikom zdi samoumevno in preprosto, večina pred prodajo zbriše podatke na način, da jih je mogoče na sila enostaven način obnoviti. To so nedavno dokazali raziskovalci varnostnega podjetja Avast, ki so na spletnem portalu eBay kupili 20 rabljenih pametnih mobilnih telefonov Android.

Inženirji podjetja Avast so namreč s preprostimi orodji iz 20 rabljeni pametnih mobilnih telefonov obnovili 40 tisoč fotografij (vključno z 250 golih selfijev), 750 elektronskih sporočil in kratkih sporočil SMS ter osebne podatke štirih bivših lastnikov mobilnikov. Največja težava pri brisanju podatkov je predvsem ta, da uporabniki podatke preprosto zbrišejo, kar pomeni, da so ti fizično še vedno prisotni na vgrajenem pomnilniku ali pomnilniški kartici.

Najbolj preprost recept za izbris vseh podatkov iz pametnih mobilnih telefonov je odstranitev telefonske kartice SIM in pomnilniške kartice microSD. Vgrajeni pomnilnik pametnega mobilnega telefona ali tabličnega računalnika pred izbrisom najprej zašifriramo in ga nato izbrišemo s funkcijo za ponastavitev tovarniških nastavitev. Na ta način bomo kupcu mobilnika povsem onemogočili, da bi pridobil naše osebne podatke.


Prijavi napako v članku