Računalništvo, telefonija
04.06.2020 11:00

Deli z drugimi:

Share

Pravilni pristopi k trgovanju s kriptovalutami

Pravilni pristopi k trgovanju s kriptovalutami
Pravilni pristopi k trgovanju s kriptovalutami

KIKštarter je prejšnji teden, v četrtek, 21. maja, organiziral še en dogodek za podjetnike v obliki videokonference. Tokrat smo se podali na področje kriptovalut. O tej tematiki sta predavala Tomaž Kotar in Aleš Kepic iz podjetja Crypto Trade Academy. Kasneje je svoje izkušnje podelila še članica ekipe Teja.

Poslanstvo podjetja Crypto Trade academy je tako začetnikom kot tistim, ki imajo že določene izkušnje s tega področja, predati znanja o kriptovalutah. Znanja jim bodo pomagala pri trgovanju in investiranju na področju kriptovalut. Ideja za podjetje se je rodila leta 2016, leta 2017 pa je bilo podjetje ustanovljeno.

Razlike med klasičnimi valutami in kriptovalutami

Aleš Kepič je razložil, da denar, ki je v obtoku in ga uporabljamo po svetu, nima nobenega kritja, je brez vrednosti. Vrednost mu namreč sproti določa razmerje med povpraševanjem in ponudbo na trgu. Ena izmed možnih rešitev, prek katere bo svet lahko reševal gospodarstvo, ki ga je prizadela pandemija, je tiskanje denarja. Vendar pa bo zaradi tega ukrepa prišlo do inflacije (dviga cen), s čimer bo denar izgubil na vrednosti. Prav tako se nestanovitnost pojavlja iz vidika posameznih valut. Nikoli namreč ne moremo vedeti, katera izmed zdajšnjih valut se bo obdržala, katera propadla.

Pri kriptovalutah je situacija drugačna. V ozadju je namreč tehnologija veriženja blokov (»blockchain«). Ta princip omogoča varnost podatkov in pretoka med njimi. Pri kriptovalutah se število kovancev ne spreminja, ampak ostaja na konstantnem nivoju – tako kot pri zlatu. To pa pomeni večjo stabilnost tega plačilnega sredstva.

Agresiven trg bitcoina


Izmed vseh kriptovalut je trenutno najbolj znana bitcoin. Njegova vrednost se je leta 2017 podvojila na vsaka dva tedna. Trg bitcoina je tudi sicer precej agresiven. Njegovo gibanje je nepredvidljivo in niha tako navzgor kot navzdol. Kaj se bo zgodilo v prihodnje, je precej težko predvideti. Vendar je pričakovati, da bo sčasoma z vstopom čedalje večjega števila večjih kapitalskih družb, trend nekoliko bolj stabilen. So pa ta velika gibanja bitcoina tudi velika prednost za tiste, ki ujamejo pravo časovnico – možni so namreč veliki donosi.

Vlaganje v kriptovalute

Prav možnost visokih donosov na trgu kriptovalut je mnoge prepričala, da so v želji po hitrem zaslužku vanj vložili manjši ali večji del svojega premoženja. Kot sta razložila Aleš in Tomaž, pa je vlaganje v ta trg zelo tvegano. Tudi če že imaš izkušnje, je trend v prihodnje skoraj nemogoče napovedati. Lahko samo sklepamo na podlagi krivulje iz preteklosti. Prav zato naj bi vsak posamenik vložil tak znesek, katerega izguba ne bi bila preveč usodna. Tako kot so namreč nekateri ljudje zaradi investiranja v kriptovalute čez noč obogateli, so drugi tudi bankrotirali.

Kljub temu, da se gibanja trenda ne da točno predvideti, pa lahko znanje in izkušnje posamezniku omogočijo, da se njegove možnosti za uspeh povečajo.

Zakonitosti varnega nakupa kriptovalut

Ekipa podjetja Crypto Trade Academy nam je zaupala glavna pravila varnega nakupa kriptovalut:

 • Odpreti je treba varen mail (naj gre za email naslov, ki ga uporabljate zgolj v te namene in ni gmail – manjše možnosti, da bi prišlo do zlorabe);
 • Izbrati je treba varno geslo;
 • Ustvarimo račun na menjalnici (zaupanja vredne menjalnice: Bitstamp, Kraken, Binance in Bitmex);
 • Kriptovalute je pametno kupovati v parih (npr. BTC/USD, ETH/EUR itd.);
 • Priporočljivo je urediti dvostopenjsko preverjanje;
 • Urediti je treba verifikacijo;
 • Nato z osebnega bančnega računa nakažemo sredstva na menjalnico;
 • Na menjalnici se denarno valuto zamenja v kriptovaluto po lastni izbiri.

Varno shranjevanje kriptovalut

Tomaž in Aleš sta predlagala nekaj načinov, kje lahko uporabniki varno shranjujejo kriptovalute:

 • Spletne denarnice,
 • Papirnate denarnice (list papirja ali USB),
 • Desktop denarnice ali
 • Hardware denarnice.

Aktualni trendi na področju kriptovalut


Nekaj zanimivih podatkov o trendih na področju kriptovalut je na videokonferenci delila Teja. Vsem, ki se podajajo na to področje, svetuje, da redno spremljajo in preučujejo trend gibanja kriptovalut. Povedala je, da je vedno več podatkov povezanih z umetno inteligenco, ki le-te filtrira na različne načine. Različni indikatorji lahko dajejo različne informacije, ki so lahko tudi zavajujoče in posameznika napeljejo k napačnim zaključkom.

Na področju kriptovalut izginja anonimnost. Vzpostavlja se čedalje večjo mero nadzora. Anonimne kriptovalute so marsikomu trn v peti in jih bodo v prihodnje najverjetneje omejili. Banke in preprodajalci zlata trg kriptovalut vidijo kot konkurenco. Pomembna je previdnost pri izbiri menjalnice. Le-te morajo namreč izpolnjevati določene standarde, da jim uporabnik lahko zaupa.

Ne zamudite prihajajočih dogodkov v KIKštarterju!


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KIKštarter KAMNIK
Za več informacij so vam na voljo pri KIKštarter KAMNIK
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

KIK Štarter Kamnik logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KIKštarter KAMNIK? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več