Računalništvo, telefonija
07.08.2019 15:08
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

»Prava programska oprema je ključna za hitro komunikacijo in odločanje«

Digitalna transformacija je eden izmed glavnih izzivov za podjetja. Operativni modeli se spreminjajo in izpopolnjujejo, tako za potrošnike kot tudi zaposlene in poslovne partnerje.
PlanRadar je oblačna SaaS rešitev za gradbene in nepremičninske projekte.
PlanRadar je oblačna SaaS rešitev za gradbene in nepremičninske projekte.

Hiter razvoj tehnologije na področju povezljivosti in IoT naprav je zaznamoval začetek digitalne revolucije. Sledil je vzpon aplikacij, ko je intuitivna in oblikovno privlačna programska oprema, prilagojena za industrijo, začela spreminjati naša vsakodnevna življenja.

Ena izmed takšnih programskih oprem je PlanRadar, oblačna SaaS rešitev (programska oprema kot storitev) za gradbene in nepremičninske projekte. Prvotno se je zagonsko podjetje iz Avstrije osredotočalo na sledenje defektom. Vendar je za učinkovito izvedbo projekta potrebno veliko več kot to, zato je bila programska oprema razširjena in pokriva vse zahteve v zvezi z dokumentacijo in komunikacijo v gradbenih in nepremičninskih projektih, kot so na primer gradbena dokumentacija, upravljanje z defekti, ki nastanejo zaradi malomarnosti, certificiranj, predaj dela, poročanja in revizij. Danes programsko opremo PlanRadar za upravljanje gradbenih projektov in nepremičnin uporablja že več kot 4.500 naročnikov iz 43 držav.

“Spoznali smo, da uporaba programske opreme PlanRadar ni omejena samo na ozko področje gradbeništva. Osnova je digitalni načrt in načrti lahko prikazujejo različne stvari. Izkazalo se je torej, da je krog potencialnih uporabnikov veliko širši kot smo prvotno mislili. Dandanes se PlanRadar že uporablja pri proizvodnji, vzdrževanju stavb, tudi v turizmu, za vzdrževanje hotelov ali infrastrukturo, kot so avtoceste, podzemne železnice ter železnice. Na primer, naš največji slovenski naročnik je podjetje SVP Avio, ki je proizvajalec električnih in hibridnih Greenline bark,” je pojasnil Bojan Petković, regionalni menedžer za Jugovzhodno Evropo pri podjetju PlanRadar.

V drugih industrijah digitalna transformacija ni novost. V proizvodni industriji že od 90. let prejšnjega stoletja preučujejo in vključujejo avtomatizacijo procesov ter tehnike, kot je vitka proizvodnja. V začetku 20. stoletja se je osredotočenost preusmerila v odzivnost in začeli so se razvijati prilagodljivi procesi, ki vključujejo tudi dobavno verigo in seveda, nadaljnjo avtomatizacijo.

“Gradbeni sektor je eden največjih sektorjev svetovnega gospodarstva, a hkrati tudi najmanj digitaliziran. Preveč podjetij v gradbenem sektorju opravlja svoje delo točno tako, kot so to počeli pred 20 ali 30 leti. Velik del delovnega procesa še vedno poganjajo papirni dokumenti, ki imajo lahko negativen učinek na proces zaradi ogromnih količin podatkov,” je dodal Bojan Petković, regionalni menedžer za Jugovzhodno Evropo pri podjetju PlanRadar.

Medtem ko gradbeni sektor počasi sprejema inovacije postopkov in tehnologij, se že tudi pri samem spreminjanju osnov nenehno pojavljajo izzivi.

“Digitalna transformacija je ključni dejavnik uspeha. Podatke želimo enostavno hraniti in kasneje čim lažje dostopati do njih, sprejemati odločitve z relevantnimi informacijami pred očmi ter hitro in učinkovito komunicirati s partnerji in podizvajalci – PlanRadar omogoča vse to. Programska oprema je v celoti zasnovana na oblaku. Sama zmogljivost računalnika zato za delovanje ni pomembna. Pomembna je samo dobra internetna povezava. Poleg tega lahko na svojem mobilnem telefonu ali tabličnem računalniku delate tudi brez povezave,” je pojasnil Bojan Petković.

Dodal je: “Gradbena programska oprema, kot je PlanRadar, bo sektor gradbeništva enkrat za vselej spremenila. Natančneje, napovedi so, da bo s programsko opremo uspelo ojačati celoten postopek gradnje z izboljšanjem komunikacije med različnimi akterji, ki sodelujejo v projektu. Eden izmed elementov, ki so naredili gradbeno programsko opremo nepogrešljivo, je ta, da omogoča sprotno izmenjavo informacij med različnimi nosilci projektov. To pomeni znatno zmanjšanje proračunskih napak in zamud pri nalogah. Vsak teden programska oprema PlanRadar obdela več kot 25.000 projektov. Uporabniki v povprečju prihranijo 7 ur na teden – približno 18 % svojega delovnega časa, kar je precej impresivno.”

Zahvaljujoč vrhunski tehnologiji vstopamo v novo dobo. Programska oprema za upravljanje gradbenih procesov zagotovo igra ključno vlogo pri tej spremembi, in bo osnova, na podlagi katere, se bodo sčasoma zgodile tudi druge spremembe na področju gradbeništva.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več