Računalništvo, telefonija
10.08.2016 06:42

Deli z drugimi:

Share

Pozor na prvo samodejno uničljivo baterijo!

Razgradljive oziroma samodejno uničljive elektronske komponente bi lahko kmalu postale nekaj vsakdanjega.
Razgradljive oziroma samodejno uničljive elektronske komponente bi lahko kmalu postale nekaj vsakdanjega.

Znanstveniki iz državne univerze Iowa (Iowa State University) so pripravili nadvse zanimivo tehnologijo, ki so jo poimenovali kar predhodna elektronika (transient electronics) in ta vsaj zaenkrat obeta zelo veliko. Tovrstna tehnologija se namreč lahko uporablja za izdelavo elektronskih vezij z možnostjo samouničenja oziroma možnostjo popolne razgradnje. Tu gre za različne elektronske komponente, ki se razgradijo in uničijo na več različnih načinov, in sicer bodisi v stiku s tekočino, svetlobo ali toploto.

Znanstveniki iz državne univerze Iowa so kot dokaz za uporabnost predhodne elektronike pripravili samodejno uničljivo litij-ionsko baterijo. Baterija lahko namreč proizvede električno napetost do 2,5 volta, v vodi pa se ta dobesedno razstopi. Za to baterija potrebuje zgolj 30 minut, pri čemer najprej razpadejo polimeri, celotna baterija pa se po »končanem postopku« zdrobi v zelo majhne koščke.

Raziskovalci so v sklopu predhodne elektronike izdelali baterijo velikosti 1 x 5 x 6 milimetrov, ki lahko sicer napaja le namizni računalnik za približno petnajst minut. Kljub temu so znanstveniki prepričani, da bodo lahko to tehnologijo izdelave uporabili tudi za izdelavo večjih elektronskih komponent, kar bi nato prav prišlo za izdelavo elektronskih naprav za vojaška ali celo tajne službe. S tem bi vojaki oziroma tajni agenti pridobili še boljšo opremo, ki bi jo lahko preprosto uničili, če bi se ji sovražnik preveč približal.


Prijavi napako v članku