Računalništvo, telefonija
19.07.2020 09:08

Deli z drugimi:

Share

Pozor na novo izjemno nevarno zlonamerno kodo za Android!

Zlonamerna koda BlackRock iz mobilne naprave Android izmakne vse, kar lahko - gesla, dostop do podatkov in številke kreditnih kartic.
Zlonamerna koda BlackRock iz mobilne naprave Android izmakne vse, kar lahko - gesla, dostop do podatkov in številke kreditnih kartic.

Uporabniki mobilnih naprav Android se dan za dnem spopadajo s škodljivimi programskimi kodami, saj njihovo število narašča kot za stavo. Poleg tega zlonamerne kode za trenutno najbolj razširjen mobilni operacijski sistem postajajo vse bolj nevarne za uporabnike, z njimi pa se lahko okužimo tudi v primeru, da mobilne aplikacije prenesemo z uradnega spletnega portala Google Play. Največ zlonamernih kod pa najdemo v aplikacijah, ki so prosto dostopne na svetovnem spletu.

Na to so nas ponovno opozorili varnostni strokovnjaki podjetja za informacijsko varnost ThreatFabric. Ti so namreč odkrili povsem novo vrsto škodljive programske kode, ki lahko izmakne podatke iz več kot 300 priljubljenih aplikacij, z nekaterimi najbolj priljubljenih, kot so Facebook, Gmail ali Tinder. Poleg kraje uporabniških podatkov, nevarna zlonamerna koda BlackRock cilja tudi na številke kreditnih kartic ter podatke za dostop do mobilnega in spletnega bančništva.

Zlonamerna koda BlackRock se uporabnikom mobilnih naprav Android »predstavlja« kot povsem legitimna aplikacija, ki zahteva široka pooblastila za dostop. Takoj za tem postane uporabnikom nevidna in prične z izvajanjem zlonamernih dejavnosti. Ta lahko celo pošilja in sprejema sporočila, ne da bi se uporabnik tega zavedal, zažene aplikacije, bere obvestila in celo odklene zaklenjeni zaslon naprave. Ta za nameček onesposablja je protivirusne in druge varnostne programe.

Strokovnjaki podjetja za informacijsko varnost ThreatFabric nevarne škodljive programske opreme vsaj zaenkrat še niso odkrili na spletnem portalu Google Play, kar pa še ne pomeni, da tja ne bo zašla. Če želite v prihodnje zmanjšati možnost okužbe, na mobilno napravo nameščajte zgolj tisto programsko opremo, ki jo resnično potrebujete. Poleg tega pred namestitvijo preverite pravice dostopa, ki jih zahteva mobilni program. Pri tem seveda ne smete pozabiti na namestitev protivirusne rešitve in na posodabljanje mobilnega operacijskega sistema, če je posodobitev za vašo mobilno napravo sploh na voljo.


Prijavi napako v članku