Računalništvo, telefonija
16.11.2016 10:00

Deli z drugimi:

Share

Požar – stalna nevarnost IT opreme

Rittal DET AC III
Rittal DET AC III

Nevarnost požara predstavlja glavno nevarnost IT okolju. Zgodnje zaznavanje požara predstavlja osnovno nalogo vsakega varnostnega koncepta: informacijski sistem mora biti zaščiten s sistemom za zgodnje zaznavanje požara in z aktivnim sistemom gašenja požara.

Kaj povzroči požar? Električne komponente so že dlje časa eden izmed glavnih vzrokov vseh vrst požarov, kar se ujema tudi s statističnimi podatki o vzrokih požarov v zadnjih letih, ki jih pripravlja Nemški inštitut za preprečevanje škode in za raziskovanje vzrokov za škodo (www.ifs-ev.org). Požar v podatkovnem centru običajno ne izgleda kot pravi požar, temveč se pojavi samo manjše tlenje, ki nastane zaradi poškodovanih kondenzatorjev, baterij ali kratkega stika posameznih komponent. Zaščita pred požarom predstavlja pomemben dejavnik pri oceni tveganja, na katerega vpliva tudi odvisnost podjetja od IT sistema.

Pred izbiro sistema za preprečevanje požara morate izvesti določene analize. S tem določite učinek izgube podatkov na nadaljnji delovni proces. Če podjetje uporablja spletno trgovino, na primer, morajo uporabljati zanesljive sisteme (vključno z zaščito pred požarom), saj izguba informacijskega omrežja povzroči takojšnjo izgubo prihodkov.

V naslednjem koraku je treba sprejeti odločitev o sistemu gašenja. Sistem gašenja se lahko namesti za gašenje celotnega prostora ali samo posameznega ohišja. Gašenje celotnih prostorov lahko povzroči dodatne stroške investicije pri opremljanju prostora s sistemom za gašenje, na primer: če bo soba poplavljena z dušikom, potrebujete tudi sistem za sprostitev tlaka in vgradnjo sistema za zaščito ljudi v prostoru. Pri manjših IT okoljih z majhnim številom strežniških omaric priporočamo uporabo sistemov za gašenje vgrajenih znotraj ohišja. Za ta namen je izdelana cela serija požarnih alarmov in sistemov za gašenje, kot je Rittal DET AC III serije, ki je namenjena namestitvi v zaprte strežniške omarice. Rešitve so običajno sestavljene iz sistemov za zgodnje zaznavanje požarov in aktivnega sistema za gašenje ter jih lahko namestite v 19-palčna vodila v ohišju.

Zgodnje zaznavanje

Aktivni sistem za odvajanje dima je poleg občutljivih detektorjev za dim izjemno pomemben, saj na ta način požar zaznava že v zgodnji stopnji. To omogoča hitro zaznavanje požara.

Sistem mora biti zasnovan tako, da nadzira popolnoma ves zrak znotraj ohišja. To lahko enostavno storite z vgradnjo sistema za zaznavanje požarov, ki sesa zrak skozi vgrajen sistem cevi mimo dveh senzorjev za dim. Sistem cevi je vgrajen v strežniško ohišje, in je sestavljen iz številnih izvrtanih lukenj. Položaj cevi in lukenj je odvisen od smeri pretoka zraka skozi ohišje.

Če ne uporabljate naprednega sistema za zaznavanje dima, lahko sistem za zaznavanje požara ogenj zazna šele, ko se je požar že razvil. Preden dim doseže požarni senzor, lahko preteče kar nekaj časa, saj hladilni sistem povzroča vodoravni pretok zraka v ohišju.

Pravilen način gašenja

Snov za gašenje ne sme poškodovati elektronike, da je lahko IT ohišje uporabno tudi po gašenju. Snov za gašenje ne sme biti prevodna in ne sme puščati usedlin. Voda in aerosolna gasilna sredstva ne ustrezajo tem kriterijem. Inertni plini, kot sta argon ali dušik ali kemične snovi, kot je Novec 1230 so bolj primerne za gašenje požarov v IT okolju; učinek gašenja se na ta način doseže z odstranjevanjem kisika. Tovrstne snovi zadušijo ogenj in niso korozivne ter ne prevajajo električnega toka. Poleg tega lahko Novec 1230 shranjujete v majhnem prostoru znotraj IT ohišja.

Uspešno gašenje

Poleg zadostne količine snovi za gašenje mora biti ohišje zatesnjeno in ne sme puščati v okolje. Na strežniškem ohišju ali na povezanih hladilnih enotah ne sme biti odprtin. Uvodnice za kable in talni elementi morajo tesniti z okvirjem. Uporabljate lahko samo sisteme hlajenja, ki ne izmenjujejo zraka z okolico. Na ta način bo v ohišju dovolj časa ostala zadostna koncentracija snovi Novec 1230, ki je potrebna za gašenje požara.

Požarni alarm Rittal DET-AC III in aktivni sistem gašenja vsebujeta dva litra snovi za gašenje v 19-palčnem ohišju in zavzemata samo eno višinsko enoto prostora. Količina zadostuje za gašenje požara s prostornino 2,8 m³. To je bilo preizkušeno in potrjeno s strani VdS, inštituta za preizkušanje s poudarkom na preprečevanju požara in požarni varnosti.

Samodejni izklop napajanja je izjemno pomemben!

Kljub vsem zaščitnim sredstvom, ohišja ni mogoče popolnoma hermetično zapreti, koncentracija snovi za gašenje pa s časom pade pod učinkovito vrednost. Ker ima večjo gostoto od zraka, se to najprej pojavi v zgornjem delu ohišja.

Znotraj učinkovitega časa gašenja – ko je koncentracija snovi v zraku dovolj velika za gašenje, električne komponente ne smejo biti pod napajanjem. V ohišje lahko vgradite napajalno enoto s stikalom in nadzornim sistemom (PDU), ki samodejno izklopi napajanje v primeru požara. Če tega ne storite, se lahko požar ponovno pojavi.

Vodoraven pretok hladilnega zraka v ohišju ima pozitiven učinek na snov za gašenje, saj podaljšuje čas učinkovitosti medija.

Ostali dejavniki

Sistem potrebuje vgrajeno pomožno napajanje z akumulatorskimi baterijami, da lahko zaščita pred požarom deluje tudi v primeru izpada elektrike. Rittal DET-AC III na primer, lahko deluje do štiri ure brez glavnega napajanja. Sistemi za odstranjevanje dima morajo imeti dvostopenjsko delovanje, ki omogoča večjo varnost in preprečuje lažne alarme. Pri prvi stopnji izjemno občutljivi optični senzorji zaznavajo izjemno majhne delce dima in lahko sprožijo alarm. Naprave vsebujejo funkcijo, ki pri 0,25 odstotnem zmanjšanju vidljivosti na kvadratni meter sprožijo alarm. Če tudi drugi senzor zazna dim, se alarm sproži in aktivira sistem za gašenje.

Priklop na opozorilne sisteme

Omogočena mora biti tudi povezava z obstoječimi požarnimi alarmi v podatkovnih centrih in stavbah. To velja predvsem za Rittal DET-AC III, ki ga povežete z vgrajenim CAN vmesnikom in omogoča direkten dostop do CMC III nadzornega sistema, ki podpira protokole, kot so http, SNMP, MODBUS ITCP in OPC UA.

Za vzdrževanje sistema za gašenje požara mora imeti vzdrževalec enostaven dostop do komponent, pri čemer ni potrebno odstraniti 19-palčnega nosilca z uporabo USB vmesnika. S takšno opremo je IT okolje zelo zanesljivo, delovanje podjetja pa je bolj varno z manjšo nevarnostjo za izpad prihodkov.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem RITTAL d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri RITTAL d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem RITTAL d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

Suhozemni terminal Sežana d.o.o.

Partizanska cesta 109, 6210 Sežana, Tel: 05 7390 100
Telekomunikacijske storitve so pomembno orodje tako za posameznika kot za podjetja, saj zagotavljajo učinkovito komunikacijo in možnost vzdrževanja visokih poslovnih standardov. ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 01 309 44 44
Planet GV posameznikom in podjetjem že več kot 30 let pomaga do svežih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Pridružite se jim in sezite višje. Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60