Računalništvo, telefonija
30.06.2015 06:11
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Povprečna svetovna hitrost interneta dosegla pet megabitov na sekundo

Slovenija se je odlično izkazala pri mobilnem internetu.
Slovenija se je odlično izkazala pri mobilnem internetu.

Podjetje Akamai je objavilo svoje redno poročilo o hitrosti dostopa v svetovni splet, ki se nanaša na prvo četrtletje letošnjega leta. Opravljena raziskava je dejansko pokazala, da se je po vsem svetu hitrost dostopa do interneta v primerjavi s prejšnjim četrtletjem v povprečju povečala za okoli deset odstotkov in trenutno znaša okoli pet megabitov na sekundo. Okoli pet odstotkov uporabnikov ima dostop do interneta hitrejši od 25 megabitov na sekundo, na letni ravni pa je najvišjo stopnjo rasti hitrosti dostopa zabeležilo otočje Fidži, in sicer 181 odstotkov, najmanj pa Japonska, in sicer le štiriodstotno rast. Hitrost interneta se je zmanjšala le v devetih državah po vsem svetu, Slovenije na srečo ni med njimi.

Raziskava podjetja Akamai je pokazala, da je največjo povprečno hitrost povezave po vsem svetu uživajo prebivalci Južne Koreje s 23,6 megabita na sekundo, sledijo pa ji Irska (17,4 megabita na sekundo), Hong Kong (16,7 megabita na sekundo), Švedska (15,8 megabita na sekundo), Nizozemska (15,3 megabita na sekundo), Japonska (15,2 megabita na sekundo), Švica (14,9 megabita na sekundo), Norveška (14,1 megabita na sekundo), Latvija (13,8 megabita na sekundo) in Finska (13,7 megabita na sekundo). Pri mobilnem internetu s povprečno hitrostjo 20 megabitov na sekundo vodi Velika Britanija, sledijo ji Danska (10 megabitov na sekundo), Švedska (8,9 megabita na sekundo), Rusija (7,5 megabita na sekundo) in ZDA (4 megabite na sekundo). Naša država beleži povprečno hitrost mobilnega interneta 5,6 megabita na sekundo, kar ni slabo, na področju hitrosti običajnega interneta pa smo žal na samem repu lestvice.

Celotno poročilo o stanju svetovnega spleta, ki ga je pripravilo podjetje Akamai, pa si lahko ogledamo na spletni povezavi bit.ly/Akamai-Internet.


Prijavi napako v članku