Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
25.01.2024 13:00

Deli z drugimi:

Share

Potovanje po San Joseju – prestolnici Silicijeve doline

Ponudila se je redka priložnost, ko smo lahko ob udeležitvi dogodka Samsung Unpacked, kjer smo se prvič spoznali z novimi telefoni Samsung Galaxy S24 in novo umetno inteligenco Galaxy AI, lahko tudi sprehodili po t. i. prestolnici Silicijeve doline.

San Jose, kjer smo s slovenskimi, hrvaškimi in srbskimi novinarskimi kolegi prebivali nekaj dni, je na prvi pogled povsem tipično in v nekaterih pogledih tudi netipično ameriško mesto. Nekaj zanimivih dejstev o San Joseju:

  • V povprečju imajo več kot 300 sončnih dni, čeprav smo ravno ob našem obisku doživeli hladno prho, ki pa na srečo ni trajala predolgo. Večino dni smo lahko nadoknadili vnos vitamina D, ki ga v oblačni Ljubljani ne dobimo v velikih zalogah.
  • San Jose je tretje največje mesto v Kaliforniji in 10. največje v ZDA.
  • Več kot polovica odraslih ima univerzitetno izobrazbo, vendar se tako kot v Sloveniji soočajo z ogromno nepremičninsko krizo, ki ni prizanesla niti izobraženemu kadru.
    • Za 80 m2 v povprečju plačujejo 3000 ameriških dolarjev, v priljubljenih lokacijah tudi več. Povprečna plača je okoli 110.000 USD, torej dobro tretjino namenijo za najem.
  • 40 % prebivalcev so imigranti prve generacije, kar smo tudi občutili. Mestece je razdeljeno na več okrožij, kjer lahko opaziš različno kulturo: mehiško, kitajsko, arabsko, afriško-ameriško in podobno.
  • Za nas najbolj pomembno dejstvo je, da je San Jose dom več kot 6600 tehnološkim podjetjem, med drugimi tudi Adobe, Cisco, Netflix, eBay … Zelo blizu pa se nahajajo tudi Google, Apple, Facebook, LinkedIn in drugi tehnološki velikani.
    • Tudi Samsung si je San Jose izbral za lokacijo svoje tovarne Samsung Semiconductor, kjer izdelujejo senzorje, spominske module, pogone in ostale komponente, ki jih uporabljamo v telefonih, tablicah in računalnikih.

Ko nismo z lupo secirali telefone Galaxy S24, smo prosti čas izkoristili za raziskovanje bližnjih znamenitosti in za občudovanje tehnoloških centrov, ki jih stežka opaziš v Sloveniji.

Najbolj se nam je vcepil v spomin središče podjetja, čigar rešitve marsikdo med nami uporablja vsakodnevno – Adobe. Kolosalna struktura je povezana v več različnih stolpov, ki jih povezuje most, v prostorih pa se dnevno giblje več kot 4000 zaposlenih. Prostorov nismo uspeli obiskati, smo pa opazili, da so oblikovani kot različne skupnosti: kavarne, restavracije, prostori za druženje in dogodke, skupne kuhinje in še več.

V bližini smo našli še podjetja Deloitte, Oracle, Cisco, Western Digital, ki smo jih lahko videli od blizu ali pa z našimi fotoaparati, kar niti ni bila pretirano težka naloga, saj se njihove stavbe dvigajo visoko nad ostalimi.

Velik del San Joseja smo najprej raziskali sami, kasneje pa tudi s turističnim vodičem, ki nam je lahko zaupal še kakšno skrivnost domačinov. Obiskali smo lokalno tržnico, v bližini katere je tudi najstarejša hiša iz leta 1777. Na poti smo našli frizersko šolo, kjer bi se lahko očedili za samo 5 dolarjev, še bolj zanimivo pa je zgodba lastnika, ki nam je razložil, s čim se spopadajo lokalni prebivalci. San Jose je bil sprva delavsko mesto, sedaj je tehnološko središče, kar nosi svoje posledice, vključno z visokim življenjskim standardom, ki je mnoge prisilil v iskanje svojega gnezda na obrobju ali izven mesta. Pojasnil je, da v okoliških blokih večina najema majhne garsonjere za izredno visoke najemnine, kar je za mnoge edina možnost, če želijo ostati blizu najbolj zaželenih delovnih mest.

Pri obisku Univerze San Jose smo dobili opomnik turbulentne zgodovine, ki je zaznamovala ameriško kulturo. Na posestvu smo lahko za trenutek obstali ob spomeniku Black Power, kjer sta za vedno ovekovečena olimpijska atleta Tommie Smith and John Carlos. Afro-Američana sta na olimpijskih igrah 1968 po bronasti in zlati zmagi med igranjem himne dvignila roko v pozdrav bratom in sestram, ki se jim je gojila nepravica v materni državi.

San Jose ima bogato in zanimivo zgodovino

Tovrstnih spominov je kar nekaj, razpršenih čez celotno mesto, vendar je za nekatere potrebno uporabiti sokolje oko, razen če imate ob sebi izkušenega turističnega vodiča.

Vodeni ogled nas je peljal tudi do knjižnice Martin Luther King Jr., kjer smo izvedeli nekaj drobtinic o življenju te pomembne figure ameriške zgodovine. Le nekaj dni pred tem je bil tudi državni praznik, posvečen najbolj slavnemu ameriškemu župniku, aktivistu in političnemu filozofu prejšnjega stoletja.

Rana ura je najboljša za obisk San Francisca

Če želite prehiteti mestni vrvež, je najbolje ujeti prvi vlak do San Francisca. Prehiteli boste tudi turistični trop, ki bo zasedel vse mestne tramvaje, vlake in taksije. Vlak nas je pripeljal zelo blizu nekaterih najbolj obiskanih znamenitosti.

150-letni sopihajoči tramvaj, ki ga spretno upravljajo strastni vozniki (samo z zastarelimi ročicami), nas je najprej do slavne vijugajoče ulice Lombard Street. Smilijo se nam domačini, ki prebivajo na tej lokaciji, saj si lahko predstavljamo, kakšna gmota ljudi se vsakodnevno zbere na njihovem dvorišču. Nekaj fotografij pozneje nas je tramvaj odložil blizu pristanišča Pier 39, kjer smo naleteli na nevsakdanje domačine – morske leve. Ni jih bilo veliko, saj jih v tem času večina prebiva na jugu, vseeno pa smo uspeli ujeti nekaj ducat, ki so leno poležavali na lesenih podih.

Onstran pristanišča smo se lahko postavili v čevlje znamenitega Forresta Gumpa in tudi sprehodili po majhnem karnevalskem mestu, ki so ga zgradili sredi pristanišča. Pogled ti seveda uide tudi na otok sredi pristanišča – Alcatraz. Verjamem, da ne potrebuje posebne predstavitve.

Most Golden Gate je tudi dobro viden, če le nimate smole z meglo. Ker smo bili na tesnem s časom, si ga nismo uspeli pogledati pobliže, čeprav bi ravno tam dobili najlepše fotografije.

Potovanje smo zaključili z dogodkom Samsung Unpacked v centru SAP, kjer smo se zbrali novinarji iz celega sveta. So bili telefoni Samsung Galaxy S24 vrhunec našega potovanja? Glede na to, da smo v srcu tehnološki »freaki«, so telefoni zagotovo pustili pomemben pečat naše ameriške zgodbe, ne smem pa zanemariti vse ostalo, kar smo doživeli v San Joseju in San Franciscu.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Samsung.
Vas zanima več iz te teme?
Samsung Samsung Galaxy S24


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več