Računalništvo, telefonija
24.01.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Postani strokovnjak za informacijsko varnost – študiraj v centru Ljubljane

.. Informacijska varnost postaja vse pomembnejši del naših življenj. Varovanje zaupnih podatkov je na primer poslovna, v mnogih primerih tudi etična in pravna zahteva, za to pa potrebujemo primerno usposobljen kader ..
Postani strokovnjak za informacijsko varnost – študiraj v centru Ljubljane
Postani strokovnjak za informacijsko varnost – študiraj v centru Ljubljane

Ko govorimo o informacijski varnosti, govorimo o varstvu podatkov in informacijskih sistemov pred nezakonitim dostopom, uporabo, razkritjem ali konec koncev uničenjem. Zasebna podjetja, državne inštitucije, tudi vlada in vojska hranijo ogromne količine zaupnih informacij tako o zaposlenih kot o strankah, proizvodih, financah in podobno. Danes je večina teh informacij shranjenih na računalnikih. Če pridejo zaupni podatki v napačne roke, lahko ogrozijo celo obstoj podjetja ali varnost države.

Informacijska varnost je interdisciplinarna veda, ki proučuje pojave z vidika informatike, informacijskih sistemov in varstvoslovja, notranje varnosti in varstva. Razvija in proučuje torej mehanizme za zagotavljanje varnosti in zasebnosti. Učinkovito zagotavljanje informacijske varnosti je konec koncev tudi prispevek k demokratični družbi, varstvu človekovih pravic in svoboščin.

Kje pridobiti znanja?

Znanja s področja informacijske varnosti lahko vsi, ki jih to področje zanima, dobijo na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. Fakulteta se nahaja v centru Ljubljane, Kotnikova 8. Diplomanti tekom visokošolskega strokovnega programa Informacijska varnost razvijejo sposobnosti za samostojno delo in kritičnost. Po diplomi so teoretično in praktično usposobljeni za izvajanje strokovnih, razvojnih in vodstvenih opravil na področjih informatike, informacijskih sistemov in varstvoslovja, predvsem z vidika mehanizmov zagotavljanja varnosti v informacijski družbi.

Znanja, uporabna na različnih področjih

Študij se izvaja kot redni in izredni. Redni študij je namenjen mladim, ki si želijo pridobiti primarno znanje po srednji šoli, izredni študij pa je prvenstveno namenjen osebam, ki želijo razširiti oziroma nadgraditi karierne priložnosti. Izredni študij poteka v popoldanskem in večernem času.

Program je namenjen izobraževanju strokovnjakov s področja informacijske varnosti, ki zahtevajo znanje informatike in varstvoslovja. Pridobljena znanja so uporabna na različnih področjih, ki so neposredno ali posredno vezana na področje študija kot so na primer varstvoslovje, informatika, računalništvo, pravo in poslovno-organizacijske vede. Na Fakulteti za varnostne vede dajejo poseben poudarek tudi na razvijanju sposobnosti za samostojno delo in kritičnost ter analitičen, ustvarjalen in inovativen pristop k reševanju problemov s področja informacijske varnosti.

Odskočna deska za razvoj kariere

Študij je zastavljen tako, da omogoča diplomantom kompetentno in kompetitivno vključevanje v delovne procese in s tem omogoča razvoj posameznikove kariere. Vključuje veliko raziskovalnega dela, hkrati pa se na fakulteti stalno povezujejo z delodajalci, pri katerih v veliko primerih obstaja tudi možnost zaposlitve na področju informacijske varnosti. Ko že govorimo o možnostih zaposlitve – težav pri tem diplomanti praviloma nimajo, saj strokovnjakov s področja informacijske varnosti že danes primanjkuje, potrebe pa se iz leta v leto povečujejo.

Obiščite spletno stran Fakultete za varnostne vede https://www.fvv.um.si/, kjer boste našli več informacij o samem študiju, vpisnih pogojih in predmetniku. (P.R.)


Prijavi napako v članku