Spletni brskalniki
01.09.2012 07:23

Deli z drugimi:

Share

Poskusni Firefox 16 na pohodu

Poskusni Firefox 16 je bogatejši za manjše novosti.
Poskusni Firefox 16 je bogatejši za manjše novosti.

Organizacija Mozilla je pred kratkim najavila novo različico spletnega brskalnika Firefox. Tu je šlo za Firefox 15, ki je v primerjavi s predhodnikom nekoliko odzivnejši in hitrejši. Mozilla je skupaj z novincem prenovila še mobilni spletni brskalnik za tablične računalnike Android. Ta je bogatejši za nov uporabniški vmesnik. Pred kratkim so Mozillini programerji najavili še razpoložljivost poskusne različice spletnega brskalnika Firefox 16, in sicer tako za osebne računalnike kot mobilne naprave Android.

Poskusni Firefox 16 je bogatejši za novo funkcionalnost, ki je pisana na kožo spletnim aplikacijam. Te so sedaj polno združljive s portalom Mozilla Marketplace. Novost je še nekoliko varnejša in hitrejša od prehodnice. Uporabniki operacijskih sistemov Mac OS X so pridobili uporabno funkcionalnost VoiceOver. Ta je privzeto vedno vključena. Ker gre za poskusno funkcionalnost, je ta znatno manj odzivna in zanesljiva od tiste, ki jo najdemo v spletnem brskalniku Safari. Programerji so pridobili izjemno uporabno orodno vrstico, ki jim omogoča precej lažjo pripravo skript v programskem jeziku CSS4.

Prenove je bila deležna tudi različica, namenjena mobilnim napravam Android. Mobilni Firefox 16 je bogatejši za funkcionalnost Reader Mode. Ta zagotavlja enostaven prikaz in lažje branje spletnih člankov. Funkcionalnost Reader Mode nam bo prišla v poštev takrat, ko bomo naleteli na spletno stran, ki vsebuje bogato paleto člankov. S pritiskom na gumb »Reader Mode« se bomo namreč »znebili« nadležnih reklamnih oglasov, slike bodo prilagojene malim zaslonom in tekst se bo samodejno povečal. Preko funkcionalnosti Reader Mode bomo lahko članke tudi delili z ostalimi. Za ta namen bomo lahko uporabili Bluetooth, elektronsko pošto in kratka sporočila SMS.

Poskusna različica spletnega brskalnika Mozilla Firefox 16 je že na razpolago na spletnem naslovu http://goo.gl/DGyS5. Različica namenjena mobilnim napravam Android je na voljo za prenos na spletnem portalu Google Play (http://goo.gl/VG7xx). Ker gre za poskusni različici, te niso ravno primerne za vsakdanje delo.

Vas zanima več iz te teme?
Mozzilla Firefox brskalnik

Prijavi napako v članku