Triki in nasveti
23.10.2018 16:00

Deli z drugimi:

Share

Poskrbite za svojo zasebnost

Veliko brskate po spletu? Pri tem sploh pomislite na vašo zasebnost in na to, kaj podjetja počnejo z vašimi podatki? Poskrbite za svojo zasebnost tudi na spletu.
Poskrbite za vašo spletno zasebnost
Poskrbite za vašo spletno zasebnost

To lahko naredite s pomočjo zelo enostavnega dodatka za Chrome, ki je še hkrati brezplačen za uporabo in vsem na voljo za prenos.

Kako deluje?

Pravzaprav gre tukaj za nekakšno protioglasno razširitev. Ob brksanju po spletu namreč večkrat klikamo na interaktivne povezave. Informacije o teh klikih se največkrat shranjujejo na samem računalniku v obliki piškotkov. Ti piškotki nas spremljajo vse od par mesecev pa do par let.

V samem piškotku so shranjene informacije, kaj vse smo pogledali, kliknili, obiskali … Ravno s pomočjo teh piškotkov podjetja izoblikujejo o nas nekakšen osebnostni profil, katerega nato uporabijo za prikazovanje ciljnih oglasov. Na primer, da iščemo informacije, kako popraviti pokvarjen telefon. Kar hitro se nam bo zgodilo, da bomo na kakšni obiskani spletni strani videli oglas za nakup kompleta za popravilo telefona.

Sicer piškotki ne shranjujejo podatkov o imenu, naslovu … shranjujejo podatke o starosti, lokaciji, spolu, in še marsičemu. To namreč podjetja izkoriščajo za prikazovanje ciljnih oglasov.

Ta razširitev pa ravno to onemogoči, kot tudi izvajanje skriptov za sledenje na spletnih straneh. Ravno zaradi tega spletna stran ne bo vedela ničesar o nas, in tudi ne bo prikazovala ciljnih oglasov. Razširitev pa omogoča tudi, da oglase v celoti onemogočimo.

Seveda pa je možno, da dodamo tudi določene izjeme, če želimo, da si spletne strani zapomnijo naš obisk.


Prijavi napako v članku