Računalništvo, telefonija
10.08.2018 13:14
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Poškodbe pri e-športu so resnične

Poškodbe pri e-športu so resnične
Poškodbe pri e-športu so resnične

Profesionalni “gaming” je postal industrija vredna stotine milijonov dolarjev. Profesionalni igralci iger živijo od tega, da igrajo in se udeležujejo turnirjev po celem svetu. Igrajo vse od legendarnih iger kot so Smash Bros. do League of Legends, gledalci pa lahko uživajo v “live stream” prenosnih ali celo v živo. Verjeli ali ne, če igralci niso pazljivi, se lahko njihove kariere končajo v trenutku.

Kljub temu, da se e-športne poškodbe precej razlikujejo od klasičnih, s katerimi se športniki srečujejo pri tradicionalnih športih, lahko igralci iger prav tako trpijo za poškodbami mišic, sklepov ali tkiv. Poškodbe so lahko celo tako resne, da morajo zaradi njih na prisilni počitek za pol leta, ali celo za vse življenje.

Leta 2001 je igra Super Smash Bros. Melee na GameCube-u doživela spektakularno izdajo turnirja, ki jo mnogi označujejo kot najboljši začetek franšize. Igralci so z ne tako ergonomičnim GameCube kontrolerjem izvajali tehnike, o katerih je večina lahko le sanjala. Profesionalni Melee igralci so za to, da bi sledili svojim nasprotnikom, igrali neverjetno hitro, kar je za njihove roke pomenilo veliko stresa.

Zgodba o “Haxu”

Leta 2014 je Aziz “Hax” Al-Yami bil eden najboljših Melee igralcev na svetu. Na turnirju v Houstonu je izgubil zelo pomembno igro, med igranjem pa je igral nadpovprečno hitro in agresivno. Med izvajanjem enega od standardnih trikov je v zapestju začutil pok.

Tri leta pozneje in tri operacije pozneje “Hax” še vedno ni mogel trdno držati kontrolerja. Sklep v njegovem levem zapestju je bil poln poškodovanih vlaken, kar je posledica dolgotrajnih gibov med igranjem igeer. Poleg tega je eden od manjših sklepni delov pod levo dlanjo trpel za osteoartritisom. Ta sklep in del mišičnih vlaken je bilo odstranjenih.

“Hax” po vsej verjetnosti nikoli več ne bo igral. Ostali igralci s podobnimi poškodbami po navadi naredijo pavzo in se posvetijo terapiji ter se vrnejo na stara pota v nekaj mesecih. Zavedati pa se moramo, da tako kot pri tradicionalnih športnikih, tudi tukaj izostane trening, turnirji in seveda nagrade.


Prijavi napako v članku