Računalništvo, telefonija
27.12.2009 09:11

Deli z drugimi:

Share

Pošiljanje sporočil med vožnjo je precej bolj nevarno od klicarjenja

Pisanjem sporočil se v avtomobilu izogibajmo!
Pisanjem sporočil se v avtomobilu izogibajmo!

Vsi se zavedamo, da je uporaba mobilnikov med vožnjo, v kolikor ne gre za prostoročno telefoniranje, zelo nevarno početje, a se jih veliko na to požvižga. Predvsem mlajši pa velikokrat namesto klicarjenja raje uporabijo tekstovna sporočila, zato so na ameriški univerzi v Utahu strokovnjaki želeli raziskati, koliko, če sploh, je pisanje sporočil nevarnejše od vožnje brez mobilnika oziroma klicarjenja z držanjem mobilnika v roki.

Omenjeno raziskavo so naredili s pomočjo 20 moških in 20 žensk, starih med 19 in 23 let, ki imajo nekaj let vozniških izkušenj ter so obenem tudi zelo vešči uporabe pisanja SMS sporočil. Vsak izmed udeležencev je opravil dve nalogi na posebnem simulatorju. Pri prvi so kandidati opravili normalno vožnjo brez kakršnihkoli motenj, pri drugi pa so vozili in pisali tekstovno sporočilo. Pri tem so med drugim ocenjevali čas zaviranja, varnostno razdaljo, vzdrževanje linije vožnje ter možnost trčenja. Ugotovili so, da je reakcijski čas ob pisanju tekstovnih sporočil krepko najslabši. V primerjavi z vožnjo brez mobilnika kar za 30 odstotkov.

Verjetno ni odveč še enkrat pripomniti, da med vožnjo raje ne pišite sporočil, telefonirajte pa samo prostoročno. Marsikdo je na cesti z mislijo, da se mu ne more nič zgoditi, a nevarnost preti na vse udeležence v prometu, zmanjšamo pa jo lahko le s čim bolj vestno vožnjo.

Spodaj si lahko ogledate tudi reklamni video posnetek, ki prikazuje, kakšne so lahko posledice pisanja sporočil med vožnjo. Opozarjamo, da je posnetek zelo nazoren!


Prijavi napako v članku