Računalništvo, telefonija
13.02.2007 19:31

Deli z drugimi:

Share

Popis nepremičnin se bo kot kaže zavlekel

Geodetska uprava Republike Slovenije državljanom sporoča, da je v medresorsko obravnavo poslala predlog o podaljšanju popisa nepremičnin. Po dveh mesecih trajanja popisa nepremičnin je Geodetska uprava RS do 12. februarja 2007 v popis predala 36.90% (618.301) stavb in delov stavb, popisanih pa je “le” 17.31% (289.995) stavb in delov le-teh.
Zaradi teh rezultatov so doumeli, da popisovalci ne bodo zmogli popisati nepremičnin v roku, ki so si ga zastavili. To je posledica dejstva, da lastniki nepremičnin in drugi udeleženci popisa, ki so zavezani k posredovanju podatkov, kljub stalnim opozorilom v vseh mogočih medijih, po večini še vedno nimajo pripravljenih podatkov za popis. Zaradi nepripravljenosti udeležencev popisa nepremičnin na prihod popisovalca, morajo ti po večkrat obiskati iste stavbe in dele stavb, s čimer se potek projekta počasi a vztrajno zamika. Veliko nepopolnih ali nepravilno izpolnjenih obrazcev v samopopisu, ki se nato vračajo udeležencem v popravo oziroma dopolnitev, pa tudi ne pomaga pri hitrosti popisa.
Hja, če se bo popis podaljšal, bomo za to zmetali še več denarja davkoplačevalcev. In, mimogrede; najslabšo pripravljenost na popis nepremičnin geodetska uprava ni zaznala pri starejši populaciji (kar bi morda komu najprej padlo na pamet), o ne, temveč med gospodo, ki imajo v lasti večje industrijske in poslovne objekte.
Drugače pa bo Geodetska uprava Republike Slovenije natančnejše informacije o podaljšanju popisa nepremičnin sporočila po obravnavi gradiva o podaljšanju popisa nepremičnin na Vladi Republike Slovenije.


Prijavi napako v članku