Aplikacije in dodatni programi
29.09.2020 16:00

Deli z drugimi:

Share

Ponudniki aplikacij v trgovini Play Store, pripravite se na 30-odstotni davek

Ponudniki aplikacij v trgovini Play Store, pripravite se na 30-odstotni davek
Ponudniki aplikacij v trgovini Play Store, pripravite se na 30-odstotni davek

Google se je odločil, da pod drobnogled vzame razvijalce aplikacij, ki so se doslej izogibali plačevanju davka trgovine Google Play Store. Tehnološki velikan je posodobil “pravila igre”, kar za razvijalce po novem pomeni 30% davka, če bodo želeli prodajati in distribuirati svoje aplikacije v Google Play Store.

V zadnjih letih se je na trgu aplikacij pojavilo kar nekaj ponudnikov, ki so se uspeli izogniti davku tako, da so ponudili svoj plačilni sistem. Od 30. septembra 2021 naprej pa bo Google zahteval uporabo lastne “in-app” plačilne sheme. Googlov plačilni sistem bo zaobjel tako plačila za “premium” aplikacije, kot tudi vse ostale transakcije, ki so zgodijo znotraj aplikacij. Torej od virtualnih valut, naročnin …

Po Googlovih podatkih že zdaj približno 3% aplikacij v Play Store trgovini prodaja digitalne “dobrine”, od teh pa jih že 97% koristi Googlovo plačilno rešitev. S spremembo davčne politike Google targetira preostanek, torej 3% razvijalcev. “Vse kar delamo je, da pobiramo davek za uporabo storitve, če razvijalec uporabnikom zaračuna prenos aplikacije ali prodaja “in-app” izdelke. Po našem mnenju je to pošteno,” pravi Sameer Samat, podpredsednik produktnega menedžmenta pri Googlu. “Ne samo to, da tak pristop omogoča nenehno vlaganje v razvoj platforme, tak poslovni model vzpodbuja naš uspeh in hkrati uspeh razvijalcev,” je še dodal.

Razvijalci aplikacij imajo še vedno možnost, da ponudijo kakršnokoli obliko plačilnega sistema, če za distribucijo uporabijo “third-party” trgovine z aplikacijami. Google pravi, da se trenutno intenzivno trudijo, da bi pri naslednji verziji Android 12, ki prihaja naslednje leto, poenostavili prenos in namestitev aplikacij iz trgovin, ne da bi pri tem ogrozili varnostne ukrepe, ki jih vpeljuje Android.

Davek na področju trgovin z aplikacijami je vroča tema vse od trenutka, ko je razvijalec Epic Games – “gaming” studio, ki stoji za igro Fornite – tožil Google in Apple, da naj bi se oba posluževala nepravičnih in protikonkurenčnih praks. V začetku septembra se je peščica največjih razvijalcev aplikacij, med drugim tudi Spotify, Match Group (Tinder), Epic Games in še nekateri drugi, povezala v koalicijo, s katero se borijo proti Applovem monopolističnem vodenju trgovine App Store. Google je, zahvaljujoč se relativno sproščenim davčnim pravilom, uspel ostati izvzet iz tega koalicijskega boja.

Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone Android aplikacije

Prijavi napako v članku