Računalništvo, telefonija
09.12.2011 14:04

Deli z drugimi:

Share

Pomnilniški ključi USB so zakladnica zaupnih podatkov in škodljivega programja

Ali skrbite za varnost vaših podatkov na pomnilniških ključih USB?
Ali skrbite za varnost vaših podatkov na pomnilniških ključih USB?

Pomnilniški ključi USB so z leti postali nenadomestljiv delovni pripomoček, saj nam zagotavljajo varno shranjevanje podatkov in izjemno mobilnost. Najnovejša raziskava podjetja Sophos pa je žal pokazala, da marsikateri računalničar ravna s pomnilniškim ključem USB kot svinja z mehom. Ti so namreč prepogosto okuženi s škodljivo programsko kodo ali izgubljeni zaradi malomarnosti lastnikov.

Raziskovalci podjetja Sophos so raziskavo opravili na način, da so od avstralskega upravljavca železnic na dražbi kupili 57 najdenih pomnilniških ključev USB. Čeprav tu še ne moremo govoriti o reprezentativnem vzorcu, je zanimivo predvsem to, da je bilo samo sedem pomnilniških ključev USB praznih. Vsi ostali, katerih skupna kapaciteta je znašala neverjetnih 137 gigabajtov, pa so vsebovali bolj ali manj zaupne podatke. Raziskovalci so na njih namreč našli zapisnike službenih sestankov, podatke o dohodnini, šolske naloge, življenjepise, zasebne slike in podobno. Ker nobeden pomnilniški ključ USB ni bil šifriran, so raziskovalci podatke pridobili brez truda.

Zanimiv je tudi podatek, da je bilo kar 33 pomnilniških ključev od 50 (66-odstotkov) okuženih s škodljivimi programskimi kodami. Vse škodljive programske kode so bile pripravljene za operacijski sistem Windows. Iz tega lahko sklepamo, da so pomnilniški ključi USB tudi izjemno priročno sredstvo za širjenje škodljive programske kode (predvsem računalniških črvov).

Ker je pomnilniške ključe USB zelo lahko izgubiti ali ukrasti, vam svetujemo, da vse podatke, ki so na njih ustrezno zaščitite. To lahko storite na dva načina. Uporabite lahko programsko opremo za šifriranje celotnega pomnilniškega ključa (na primer TrueCrypt) ali pa si na njem ustvarite mapo in jo šifrirate s pomočjo programa ZIP. Druga metoda je bolj priporočljiva, saj več računalničarjev razpolaga s programom ZIP kot pa TrueCrypt. Seveda moramo tu uporabiti kakovostno geslo. Drugi nivo zaščite pa predstavlja protivirusni program. Ta naj bo vedno vključen in posodobljen.


Prijavi napako v članku