Programska in razvojna orodja
20.02.2013 09:39
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Polovico ranljivosti v Windowsih odkrili Googlovi inženirji

Pred kratkim so več kot polovico ranljivosti v operacijskih sistemih Windows razkrili inženirji podjetja Google. Ti so namreč »razkrinkali« kar 33 varnostnih ranljivosti od skupno 57.
Googlovi programerji so pri iskanju varnostnih ranljivosti v Windowsih znatno uspešnejši od Microsoftovih!
Googlovi programerji so pri iskanju varnostnih ranljivosti v Windowsih znatno uspešnejši od Microsoftovih!

Podjetje Microsoft je pred kratkim pripravilo zajeten paket popravkov za operacijske sisteme Windows, ki odpravlja vrsto bolj ali manj kritičnih varnostnih ranljivosti. Pri tem je zanimivo predvsem to, da so več kot polovico ranljivosti v operacijskih sistemih Windows pravzaprav razkrili inženirji podjetja Google. Ti so namreč »razkrinkali« kar 33 varnostnih ranljivosti od skupno 57.

Googlov programer s psevdonimom Mateusz “j00ru” Jurczyk je skupno razkril kar 32 varnostnih ranljivosti, pri čemer je pet ranljivosti razkrinkal s pomočjo sodelavca s psevdonimom Gynvael Coldwind. Računalniška mojstra sta sicer že pred časom razkrila varnostne ranljivosti tudi v drugih Microsoftovih programih, kot so na primer urejevalnik besedil Word, spletni brskalnik Internet Explorer, urejevalnik preglednic Excel in še kaj bi se našlo.

Googlovi inženirji iščejo ranljivosti v Microsoftovih izdelkih zgolj zato, da se pri tem strokovno izpopolnjujejo in pridobljeno znanje izkoristijo za pripravo zmogljive, zanesljive in predvsem varne programske opreme, kot je na primer njihov spletni brskalnik Google Chrome. Ti z uspešnim delom pa seveda mečejo slabo luč predvsem na Microsoftove programerje, saj bi morali ravno ti v njihovih izdelkih odkriti večino varnostnih ranljivosti.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku