Strojna oprema
25.02.2007 09:45
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Poleg HD-DVD in Blu-ray zdaj še 3X DVD-ROM

Podjetje DCA je oznanilo, da je uspešno dokončalo razvoj 3X DVD-ROM diska. Omenjeni format je bil sprva predlagan na HD-DVD Forumu v Tokiju leta 2005. Uporablja dva sloja, rdeči laser in je fizično identičen obstoječim DVD-ploščkom. Razlikuje se samo v tem, da ima vgrajen ukaz, ki naroči predvajalniku, da vrti plošček trikrat hitreje, s čimer omogoči gladko predvajanje visokoločljivega videa in avdia. 3X DVD-ROM ima enako strukturo podatkov kot HD-DVD, a je v nasprotju z njim zapisan s starim, rdečim, 650-nm laserjem in ne manjšim, 405-nm modrim laserjem, ki ga uporabljajo novi mediji.
Vse lepo in prav, ampak ti “novi stari” 3X DVD-ROM-ploščki so nezdružljivi z današnjimi DVD-predvajalniki in za predvajanje potrebujejo HD-DVD-predvajalnike. Drugače pa podpirajo AVC MPEG-4, VC1 in MPEG-2-kodeke ter AACS-zaščito pred kopiranjem.
Ob vsem tem se seveda vprašamo, zakaj potrebujemo 3X DVD-ROM. Ga ne, je pravzaprav odgovor. To je predvsem rešitev za podjetja, ki bi rada poceni prišla na trg HD, saj so stroški izdelave takega diska mnogo manjši (oziroma skoraj enaki kot za DVD-ploščke) kot prestop na modri žarek.


Prijavi napako v članku