Industrija
Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
20.09.2023 15:15

Deli z drugimi:

Share

Poglejmo na proizvodnjo skozi oči računalnika

Računalniški vid postaja nepogrešljiv člen v proizvodnjah, ki želijo zagotavljati najvišje nivoje kakovosti - hitro, zanesljivo in stroškovno učinkovito.
Kako zagotoviti skladnost in kontrolo ustreznosti sladoledov? V podjetju Tift imajo rešitev.
Kako zagotoviti skladnost in kontrolo ustreznosti sladoledov? V podjetju Tift imajo rešitev.

Računalniški vid je nujno potreben v industrijah, ki zagotavljajo kakovost izdelkov in so podvržene strogim pregledom ali kontrolam končnih izdelkov. Naj gre za proces proizvodnje primarnih izdelkov in manipulacije z njimi ali za procese kontrole pakiranja in pravilnega označevanja. Z računalniškim vidom avtomatiziramo rutinske postopke v industriji, kot so kontrola kakovosti, sledljivost in izhodna kontrola.

Hitreje in brez napak, ki jim je podvržen človek

Optični nadzor pohitri rutinske postopke, za katere bi brez pomoči tehnologije porabili ogromno časa in človeške delovne sile, izključi tudi napake človeškega vida. Področje računalniškega vida je del kompleksnega pristopa k avtomatizirani proizvodnji, ki računalnikom in strojem omogoča, da “vidijo” fizični svet preko digitalnih posnetkov s pridobivanjem, obdelavo in analizo prejetih informacij, ki jih pošljejo specializirane kamere. Z vpeljavo rešitev računalniškega vida in ustreznih, popolnoma prilagodljivih programskih povezav, lahko proizvodnje avtomatizirajo repetitivne procese nadzora proizvodnega procesa.

Tehnologija računalniškega vida nam v sodelovanju s strokovnjaki programerji na tem področju omogoča rešitve neomejenih razsežnosti in popolno prilagodljivost. To je zelo pomembno v industrijah, kjer se srečujete z visokimi zahtevami po kakovosti. Nekaj najpogostejših aplikacij lahko zagotovo najdete v proizvodnjah kemične, avtomobilske, farmacevtske in prehrambene industrije. Ne glede na aplikacijo lahko tehnologijo optične kontrole povežemo z vsemi vključenimi stroji in napravami za izmenjavo podatkov in ažurno sodelovanje med vključenimi stroji, kamerami in ročnim vnosom podatkov. Glede na rezultat optične kontrole se lahko oblikujejo rešitve za izdelke, ki so oziroma niso ustrezni (npr. izmet, izpih ali opozorilni znak iz linije). Podjetja tako lahko zmanjšajo oz. omejijo napake v proizvodnem procesu in se izognejo visokim stroškom ponovne izdelave.

Kakšna je razlika med statično in dinamično kontrolo?

V Tiftu v grobem ločijo med dvema tipoma aplikacij, ki jih implementirajo v proizvodne procese. Kot pomemben partner na področju industrijskega označevanja ločijo med statično in dinamično kontrolo z računalniškim vidom. Kaj to pomeni? V proizvodnem procesu v povezavi z industrijskim označevanjem, bodisi pri pakiranju produktov, označevanju embalaže ali neposredno produkta, optični vid uporabljajo v treh najpogostejših aplikacijah. Te so pogosto statične in standardne glede na linijo. Kontrola tiska zajema kontrolo datumov, prisotnost in ustreznost tiska ali zapisa, optično branje za zajemanje in preverjanje kodnih zapisov ter optično branje znakov (OCR – Optical Character Reading), kot so LOT oznake in informacije, ki jih nanašate na produkt (npr. teža izdelka). Te vrste implementacij je enostavno integrirati v proizvodno linijo, saj so zaradi kontrole standardnih oznak prilagodljive in cenovno dostopne tudi manjšim proizvodnjam.

Iz nekoliko enostavnejših aplikacij pa se premaknejo na popolnoma personalizirane, zahtevnejše primere: dinamične aplikacije. Kombinacija tehnologij in naprav za optični nadzor, visok nivo znanja na področju in nekaj razmišljanja izven okvirjev jim omogoča, da ustvarjajo popolnoma prilagodljive rešitve glede na potrebe stranke. Te rešitve najpogosteje zajemajo zaznavanje izdelka in njegovih značilnosti med proizvodnim procesom in povezavo z robotom, ki naprej izvaja ustrezne manipulacije glede na skladnost z zahtevami, kontrolo ali identifikacijo izdelka. (P.R.)


Primer: Spiderman z napako

Zagotovo ne marate tistih kepic sladoleda, ob katerih ugotovite, da so znotraj votle, kajne? Želeli so zagotoviti skladnost in kontrolo ustreznosti svojih sladoledov, zato so v podjetju Tift predlagali sistem za kontrolo zalitosti sladoledov, ki bo z natančnostjo nekaj desetink milimetra preverjal: volumen izdelka, višinsko razliko odtisa mreže na sladoledu, možne nezalitosti in luknje, postavitev, naklon in višino palčke ter naklon sladoleda.



Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Industrija 4.0

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TIFT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TIFT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TIFT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več