Industrija
Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
20.09.2023 15:15

Deli z drugimi:

Share

Poglejmo na proizvodnjo skozi oči računalnika

Računalniški vid postaja nepogrešljiv člen v proizvodnjah, ki želijo zagotavljati najvišje nivoje kakovosti - hitro, zanesljivo in stroškovno učinkovito.
Kako zagotoviti skladnost in kontrolo ustreznosti sladoledov? V podjetju Tift imajo rešitev.
Kako zagotoviti skladnost in kontrolo ustreznosti sladoledov? V podjetju Tift imajo rešitev.

Računalniški vid je nujno potreben v industrijah, ki zagotavljajo kakovost izdelkov in so podvržene strogim pregledom ali kontrolam končnih izdelkov. Naj gre za proces proizvodnje primarnih izdelkov in manipulacije z njimi ali za procese kontrole pakiranja in pravilnega označevanja. Z računalniškim vidom avtomatiziramo rutinske postopke v industriji, kot so kontrola kakovosti, sledljivost in izhodna kontrola.

Hitreje in brez napak, ki jim je podvržen človek

Optični nadzor pohitri rutinske postopke, za katere bi brez pomoči tehnologije porabili ogromno časa in človeške delovne sile, izključi tudi napake človeškega vida. Področje računalniškega vida je del kompleksnega pristopa k avtomatizirani proizvodnji, ki računalnikom in strojem omogoča, da “vidijo” fizični svet preko digitalnih posnetkov s pridobivanjem, obdelavo in analizo prejetih informacij, ki jih pošljejo specializirane kamere. Z vpeljavo rešitev računalniškega vida in ustreznih, popolnoma prilagodljivih programskih povezav, lahko proizvodnje avtomatizirajo repetitivne procese nadzora proizvodnega procesa.

Tehnologija računalniškega vida nam v sodelovanju s strokovnjaki programerji na tem področju omogoča rešitve neomejenih razsežnosti in popolno prilagodljivost. To je zelo pomembno v industrijah, kjer se srečujete z visokimi zahtevami po kakovosti. Nekaj najpogostejših aplikacij lahko zagotovo najdete v proizvodnjah kemične, avtomobilske, farmacevtske in prehrambene industrije. Ne glede na aplikacijo lahko tehnologijo optične kontrole povežemo z vsemi vključenimi stroji in napravami za izmenjavo podatkov in ažurno sodelovanje med vključenimi stroji, kamerami in ročnim vnosom podatkov. Glede na rezultat optične kontrole se lahko oblikujejo rešitve za izdelke, ki so oziroma niso ustrezni (npr. izmet, izpih ali opozorilni znak iz linije). Podjetja tako lahko zmanjšajo oz. omejijo napake v proizvodnem procesu in se izognejo visokim stroškom ponovne izdelave.

Kakšna je razlika med statično in dinamično kontrolo?

V Tiftu v grobem ločijo med dvema tipoma aplikacij, ki jih implementirajo v proizvodne procese. Kot pomemben partner na področju industrijskega označevanja ločijo med statično in dinamično kontrolo z računalniškim vidom. Kaj to pomeni? V proizvodnem procesu v povezavi z industrijskim označevanjem, bodisi pri pakiranju produktov, označevanju embalaže ali neposredno produkta, optični vid uporabljajo v treh najpogostejših aplikacijah. Te so pogosto statične in standardne glede na linijo. Kontrola tiska zajema kontrolo datumov, prisotnost in ustreznost tiska ali zapisa, optično branje za zajemanje in preverjanje kodnih zapisov ter optično branje znakov (OCR – Optical Character Reading), kot so LOT oznake in informacije, ki jih nanašate na produkt (npr. teža izdelka). Te vrste implementacij je enostavno integrirati v proizvodno linijo, saj so zaradi kontrole standardnih oznak prilagodljive in cenovno dostopne tudi manjšim proizvodnjam.

Iz nekoliko enostavnejših aplikacij pa se premaknejo na popolnoma personalizirane, zahtevnejše primere: dinamične aplikacije. Kombinacija tehnologij in naprav za optični nadzor, visok nivo znanja na področju in nekaj razmišljanja izven okvirjev jim omogoča, da ustvarjajo popolnoma prilagodljive rešitve glede na potrebe stranke. Te rešitve najpogosteje zajemajo zaznavanje izdelka in njegovih značilnosti med proizvodnim procesom in povezavo z robotom, ki naprej izvaja ustrezne manipulacije glede na skladnost z zahtevami, kontrolo ali identifikacijo izdelka. (P.R.)


Primer: Spiderman z napako

Zagotovo ne marate tistih kepic sladoleda, ob katerih ugotovite, da so znotraj votle, kajne? Želeli so zagotoviti skladnost in kontrolo ustreznosti svojih sladoledov, zato so v podjetju Tift predlagali sistem za kontrolo zalitosti sladoledov, ki bo z natančnostjo nekaj desetink milimetra preverjal: volumen izdelka, višinsko razliko odtisa mreže na sladoledu, možne nezalitosti in luknje, postavitev, naklon in višino palčke ter naklon sladoleda.Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Industrija 4.0

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TIFT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TIFT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TIFT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več