Triki in nasveti
19.03.2019 18:14
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Poenostavite si življenje z minimalističnimi aplikacijami

.. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov in aplikacij, ki bodo spremenile vaš pametni telefon v "oazo miru" in elegantnega dizajna ..
Poenostavite si življenje z minimalističnimi aplikacijami
Poenostavite si življenje z minimalističnimi aplikacijami

Verjetno se vsi strinjamo, da je življenje že tako precej zapleteno, če pa k temu dodamo še aplikacije, polne lastnosti, ki jih nikoli ne uporabljamo, vse še bolj zapletemo. Izbrali smo najboljše minimalistične aplikacije ta trenutek – njihova glavna konkurenčna prednost je, da delajo točno to, za kar so bile narejene, poleg tega pa ne porabijo preveč procesne moči telefona.

Edison Mail (Android/iOS, brezplačna)

Težko je najti resnično čisto in lahko verzijo e-mail aplikacije, a Edison Mail uspeva obdržati svoj uporabniški vmesnik zelo minimalističen in “čist”, kljub temu, da so pod površjem skrite bogate lastnosti – možno je avtomatično brskati po priponkah, uporabna pa je tudi lastnost “instant odjava”. Povedano v enem stavku: Edison Mail nudi čist, lahek dizajn, vse skupaj pa je urejeno tako, da postopki tečejo gladko – od sinhronizacije do brskanja.

Timepage (iOS, “freemium”)

Urniki in koledarji ponavadi niso ravno najlažje zadeve za prikaz na minimalističen način. Razvijalec Moleskine je uspel izdelati aplikacijo Timepage, ki ji ravno to uspe na hvalevreden način. Vaša nepregledna agenda kar naenkrat postane lep, urejen skupek dnevov, opravil in datumov, iz katerih je veliko lažje poiskati želeno stvar. Navigiranje v aplikaciji Timepage je prav tako priročno, na voljo pa imamo kar nekaj različnih pogledov, kar pomeni, da lahko vsak uporabnik vmesnik prilagodi svojim potrebam. Precej pametnih lastnosti je malce skritih pod površjem, edina slaba stvar dotične aplikacije pa je, da ni na voljo za Android.

Google Tasks (Android/iOS, brezplačna)

Aplikacija Google Tasks si nedvomno zasluži mesto na našem seznamu, vendar nismo čisto prepričani, ali je to zaradi minimalističnega dizajna ali pa Googlu še ni uspelo dokončati zastavljenega. Vsi uporabniki lahko le upamo, da aplikacija ostane tako čista, kot je zdaj, saj vsebuje vse osnovne funkcije za dodajanje in spremljanje aktivnosti na “to-do” seznamu po meri. Aplikacija je med drugim tudi kompatibilna z oddelkom Tasks v spletni aplikaciji Gmail.

HQ Music (Android, “freemium”)

Ne samo, da HQ Music ohranja izredno minimalističen dizajn uporabniškega vmesnika, poleg tega ponuja še zanimivo upravljanje z gestami – prilagajanje glasnosti, preskakovanje skladb, izbiranje sekcij skladb itd. Aplikacija HQ Music ne spada med najbolj glamurozne, gre pa za preprost dostop do vseh skladb, ki jih imamo shranjene na naši Android napravi. Spet pa ima aplikacija eno slabost – ni na voljo za iOS naprave.

nPlayer Plus (iOS, $9)

Verjetno smo že vsi preizkusili kakšno video aplikacijo, ki na silo združi karseda veliko lastnosti, kolikor jih je mogoče spraviti v uporabniški vmesnik. Kljub temu, da ima tudi nPlayer Plus resnično bogato paleto lastnosti in trikov, ki jih uporabnik z veseljem preizkusi, nikoli ne dobimo občutka, da je česa preveč – glavni poudarek je na vsebini, in tako bi moralo biti pri vseh konkurenčnih aplikacijah. Aplikacija podpira številne formate in storitve, poleg tega pa uporabniku ponuja nadzor nad hitrostjo počasnih posnetkov, možnost ustvarjanja seznamov predvajanja, upravljanje datotek, upravljanje aplikacije z gestami in še mnogo več. Če uporabljate Android, preizkusite “freemium” verzijo predvajalnika MX Player.

Signal (Android/iOS, brezplačna)

Nekateri bi za aplikacijo Signal na prvo žogo rekli, da je osnovna in poenostavljena verzija sporočilne aplikacije tipa Telegram, Facebook Messenger in WhatsApp. Mi pa bi aplikacijo Signal označili za osvežujoče minimalistično – brez nekih posebnih dodatkov ostaja zvesta bazičnemu pošiljanju sporočil in opravljanju klicev. Vse dodatne lastnosti, ki bi si jih morda zaželeli nekoliko zahtevnejši uporabniki, so skrite v ozadju. Podobno kot večina ostalih tovrstnih aplikacij tudi Signal vključuje “end-to-end” šifriranje, opcijo pošiljanja sporočil, ki izginejo in deljenje datotek.

Notion (Android/iOS, “freemium”)

Aplikacija Notion je namenjena enostavni kategorizaciji, poleg tega pa predstavlja orodje za menedžment opravil, nekaj podobnega kot Evernote. Notion deluje na spletu, na voljo je namizna aplikacija in še mobilna verzija. Poleg tega, da je aplikacija inteligentna in intuitivna, je uporabniški vmesnik zelo jasen in čist, torej direkten za uporabo – vsa uporabnikova opravila in zapiski so hitro dosegljivi in brez težav jih uredimo tako kot nam ustreza. Aplikacija Notion nam tako lahko v le nekaj korakih pomaga, da spremljamo vse, kar si želimo spremljati.

Overcast (iOS, “freemium”)

Ko govorimo o “podcast” aplikacijah, imamo na voljo nešteto možnosti, vendar pa je Overcast zagotovo najbolj minimalistična od vseh v konkurenci. Ponuja nekaj zanimivih lastnosti, kot so različne hitrosti predvajanja, “sleep timer” in še več. Ne glede na to, na katerem zaslonu se nahajamo, se vse zdi lepo izpeljano in elegantno povezano med seboj. Na žalost je aplikacija na voljo zgolj za iOS uporabnike, vsi ostali pa lahko preverite podobno aplikacijo Pocket Casts, ki je sicer plačljiva, vendar dostopna na obeh platformah.

Kiwi Browser (Android, brezplačna)

Kaj si uporabnik želi v brskalniku na svojem pametnem telefonu? Če je vaš odgovor hitrost in enostavnost, potlej je prava izbira minimalistični Kiwi Browser, ki ponuja točno to: opremljen je z vsemi osnovnimi orodji, ki uporabniku zagotavljajo brezskrbno brskanje po spletu, za razliko od vseh ostalih brskalnikov, ki jih verjetno poznate, pa je Kiwi sveže minimalističen. Med drugim lahko avtomatično odstrani neželene oglase na spletnih straneh. Kiwi je namenjen zgolj Android uporabnikom, ostali pa lahko pogledate brskalnik Brave, ki je prav tako dobra, brezplačna izbira, namenjana tako Android kot iOS uporabnikom.


Prijavi napako v članku